Restaurant Week to cykliczne wydarzenie kulinarne, którego celem jest zachęcenie gości do zjedzenia wyjątkowych dań w okazyjnych cenach. Tym razem postawiono nie tylko na niezwykłe doznania smakowe, ale także na atrakcyjność potraw, aby jeszcze chętniej prezentować je w mediach społecznościowych. Uczestnicy akcji mogą dokonać rezerwacji w wybranej restauracji na 90 minut.
Ile kosztuje rezerwacja w ramach Restaurant Week?
Na gości czekają trzy atrakcyjnie podane dania spoza karty z festiwalowym koktajlem, Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub z mocktailem (napojem bezalkoholowym). Kinley Yuzu kosztuje 69 złotych za osobę. W tym roku, dzięki Klarnie, można zapłacić za rezerwację z 30-dniowym opóźnieniem.
Jak rezerwować menu?
Stolik należy rezerwować poprzez stronę internetową akcji Restaurant Week w terminie od 12 października do 13 listopada. Smakosze mogą wybrać na stronie festiwalu: miasto, restauracje, rodzaj menu (mięsne lub wegetariańskie), dzień i godzinę wizyty. Rezerwacji należy dokonać przynajmniej z jednodniowym wyprzedzeniem. Na końcu rezerwacji na wszystkich gości czeka rabat o wartości 20 złotych.
Gdzie trwa Restaurant Week 2022 – Food Looks Good?
W tym roku w wydarzeniu kulinarnym udział bierze 400 restauracji z całej Polski. Pojawiają się też miasta, które biorą udział w wydarzeniu po raz pierwszy. W tym roku akcja zorganizowana została w:
- Warszawie,
- Lublinie,
- Białymstoku,
- Częstochowie,
- Krakowie,
- Łodzi,
- Poznaniu,
- Radomiu,
- Rzeszowie,
- Szczecinie,
- Wrocławiu,
- Sosnowcu,
- Katowicach,
- Bielsku-Białej,
- Gliwicach,
- Tychach,
- Czechowicach-Dziedzicach,
- Knurowie,
- Sopocie,
- Gdańsku,
- Gdyni,
- Olsztynie,
- i Giżycku.
Co ciekawego można zamówić w ramach rezerwacji?
Wśród restauracji biorących udział w Restaurant Week 2022 znalazł się warszawski lokal Magari, mieszczący się przy ulicy Widok 9. Jako przystawkę można w nim zamówić rozgrzewającą zupę-krem z pieczonej dyni z szałwią i parmezanem. Jako danie główne w wersji mięsnej restauracja oferuje pierś kurczaka zagrodowego z chrupiącą polentą, grillowaną cukinią, suszonymi pomidorami i sosem tymiankowym. A wegetarianie mogą skosztować dania garganelli z pesto z pietruszki i orzechów laskowych, ze smażonymi grzybami, kalafiorem i parmezanem. Słodkim zwieńczeniem uczty w obu wersjach będzie pana cotta z maślanki z konfiturą śliwkową i lodami czekoladowymi.
Stronakuchni.pl jest patronem medialnym akcji.
Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?