Restaurant Week w Białymstoku. Kolacja inaugurująca odbyła się w dobrej Atmosferze (ZDJĘCIA)

Olga Goździewska-Marszałek
Olga Goździewska-Marszałek
Uroczysta kolacja w "Atmosferze" rozpoczęła jesienną edycję  Restaurant Week
Uroczysta kolacja w "Atmosferze" rozpoczęła jesienną edycję Restaurant Week Difragma Agency
Jesienną edycję Restaurant Week w Białymstoku rozpoczęła kolacja w restauracji Atmosfera. Przy stole spotkali się sponsorzy akcji i blogerzy kulinarni. Chef kuchni oczarował zebranych m. in. wegańskim tatarem z buraka i rozpływającym się w ustach brownie.

Rozpoczęła się dziesiąta edycja Restaurant Week w Białymstoku. Lokalne restauracje przygotowują menu wegetariańskie i mięsne w festiwalowej cenie. Za 59 zł otrzymamy przystawkę, danie główne, deser i drobny upominek.

- Festiwal wiele znaczy dla białostockiej sceny gastronomicznej. Dzięki niemu mieszkańcy mogą poznać większą liczbę restauracji. Lokale, które mieszczą się poza centrum, mają często kłopot z promocją. Festiwal pozwala je odkryć i pokochać. Takim odkryciem jest właśnie Atmosfera, dość nowa restauracja w mieście, która ma wiele do zaoferowania - mówiła ambasadorka akcji Agnieszka Dzieniszewska, podczas uroczystej kolacji rozpoczynającej jesienny festiwal. Na co dzień prowadzi blog i instagram "buuba_pl".

- Restaurant Week jest również wspaniałą okazją do poznania popisowych dań lokalnych szefów kuchni - zachwala z kolei Katarzyna Puławska, ambasadorka Restaurant Week, znana z instagrama "Onaciąglegotuje". - Dania otrzymujemy w bardzo przystępnej, stałej cenie. Komuś może się wydawać, że za carpaccio z ośmiornicy trzeba sporo zapłacić, ale w festiwalowych warunkach kupujemy aż trzy dania w cenie 59 zł, w tym wspomniane carpaccio i inne smakołyki - dodaje instagramerka.

Jesiennej edycji Restaurant Week towarzyszyć będzie kampania pod hasłem: Food Must Go On, której celem jest wsparcie niezależnej sceny restauracyjnej w warunkach powracających lockdownów. Jej ogólnopolski zasięg ma przypomnieć gościom, że idąc na wrześniowy festiwal nie tylko wesprą restauracje, ale też pozwolą m.in. zebrać środki ratunkowe na wypadek zamknięcia.

- Białostoczanie uwielbiają Restaurant Week. Z edycji na edycję rośnie liczba uczestników. Festiwal stał się niezwykle popularny, każda z restauracji, która bierze udział w akcji, przez dwa tygodnie przyjmuje kilkuset gości. Restauratorzy mają ogromną szansę na przyciągnięcie do siebie nowych osób i zaserwowanie im popisowych dań. Wielu gości wraca później do nich po kolejne doświadczenia kulinarne. Zachęcam gorąco do rezerwowania stolików! - mówi Aleksandra Hruszka, city manager Restaurant Week na Podlasiu.

Lista festiwalowych miejsc w Białymstoku:

  • Atmosfera
  • Dwór Czarneckiego
  • Maho Sushi
  • Mazel Tov
  • Oranżeria w Hotelu Branicki
  • Osteria Wino&Smak
  • Po Pierwsze
  • Savoy w Hotelu Aristo

Stolik możesz zarezerwować tutaj: https://restaurantweek.pl

Festiwal potrwa przez prawie trzy tygodnie, od 8 do 26 września. Odbywa się w 100 proc. w duchu #RespectFood i zero-waste. Dzięki systemowi wcześniejszych rezerwacji z wyborem menu w czasie imprezy marnuje się mniej żywności.

Organizatorem Festiwalu jest Restaurant Club - pierwszy klub jednoczący uczestników polskiej niezależnej sceny restauracyjnej - restauracje i gości. Ideą zespołu i współtwórców jest wsparcie dla niezależnej sceny restauracyjnej, dzięki nowoczesnej promocji oraz technologii pozwalającej na optymalizację rezerwacji.

Kreatywność zależna od płci? Zobacz wyniki badania

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Niech ambasadorka ogoli ten swój dziki wąs.
Dodaj ogłoszenie