Rozpoczęła się dziesiąta edycja Restaurant Week w Białymstoku. Lokalne restauracje przygotowują menu wegetariańskie i mięsne w festiwalowej cenie. Za 59 zł otrzymamy przystawkę, danie główne, deser i drobny upominek.
- Festiwal wiele znaczy dla białostockiej sceny gastronomicznej. Dzięki niemu mieszkańcy mogą poznać większą liczbę restauracji. Lokale, które mieszczą się poza centrum, mają często kłopot z promocją. Festiwal pozwala je odkryć i pokochać. Takim odkryciem jest właśnie Atmosfera, dość nowa restauracja w mieście, która ma wiele do zaoferowania - mówiła ambasadorka akcji Agnieszka Dzieniszewska, podczas uroczystej kolacji rozpoczynającej jesienny festiwal. Na co dzień prowadzi blog i instagram "buuba_pl".
- Restaurant Week jest również wspaniałą okazją do poznania popisowych dań lokalnych szefów kuchni - zachwala z kolei Katarzyna Puławska, ambasadorka Restaurant Week, znana z instagrama "Onaciąglegotuje". - Dania otrzymujemy w bardzo przystępnej, stałej cenie. Komuś może się wydawać, że za carpaccio z ośmiornicy trzeba sporo zapłacić, ale w festiwalowych warunkach kupujemy aż trzy dania w cenie 59 zł, w tym wspomniane carpaccio i inne smakołyki - dodaje instagramerka.
Jesiennej edycji Restaurant Week towarzyszyć będzie kampania pod hasłem: Food Must Go On, której celem jest wsparcie niezależnej sceny restauracyjnej w warunkach powracających lockdownów. Jej ogólnopolski zasięg ma przypomnieć gościom, że idąc na wrześniowy festiwal nie tylko wesprą restauracje, ale też pozwolą m.in. zebrać środki ratunkowe na wypadek zamknięcia.
- Białostoczanie uwielbiają Restaurant Week. Z edycji na edycję rośnie liczba uczestników. Festiwal stał się niezwykle popularny, każda z restauracji, która bierze udział w akcji, przez dwa tygodnie przyjmuje kilkuset gości. Restauratorzy mają ogromną szansę na przyciągnięcie do siebie nowych osób i zaserwowanie im popisowych dań. Wielu gości wraca później do nich po kolejne doświadczenia kulinarne. Zachęcam gorąco do rezerwowania stolików! - mówi Aleksandra Hruszka, city manager Restaurant Week na Podlasiu.
Lista festiwalowych miejsc w Białymstoku:
- Atmosfera
- Dwór Czarneckiego
- Maho Sushi
- Mazel Tov
- Oranżeria w Hotelu Branicki
- Osteria Wino&Smak
- Po Pierwsze
- Savoy w Hotelu Aristo
Stolik możesz zarezerwować tutaj: https://restaurantweek.pl
Festiwal potrwa przez prawie trzy tygodnie, od 8 do 26 września. Odbywa się w 100 proc. w duchu #RespectFood i zero-waste. Dzięki systemowi wcześniejszych rezerwacji z wyborem menu w czasie imprezy marnuje się mniej żywności.
Organizatorem Festiwalu jest Restaurant Club - pierwszy klub jednoczący uczestników polskiej niezależnej sceny restauracyjnej - restauracje i gości. Ideą zespołu i współtwórców jest wsparcie dla niezależnej sceny restauracyjnej, dzięki nowoczesnej promocji oraz technologii pozwalającej na optymalizację rezerwacji.
Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?