Restaurant Week to festiwal wybranych, wyróżniających się restauracji w największych polskich miastach, także w Białymstoku. W ramach akcji możecie spróbować specjalnie skomponowanego menu: przystawki, dania głównego i deseru. W cenie 49 złotych za osobę.
Restaurant Week to kulinarne święto!
I doskonała okazja, by poznać nowe ciekawe smaki i restauracje. Wybrani szefowie kuchni przygotowują popisowe festiwalowe, trzydaniowe doświadczenie. Główną misją festiwalu jest promocja niezależnej polskiej sceny restauracyjnej przez przybliżanie jej gościom.
Mimo, że zapisy rozpoczęły się jeszcze przed startem festiwalu, decyzję gdzie zjecie, można podejmować przez cały czas trwania imprezy - do 30 października. Oczywiście pod warunkiem, że wybrany przez was lokal będzie miał jeszcze wolne terminy. Liczba festiwalowych stolików jest bowiem w każdym miejscu ograniczona.
Szanuj jedzenia
Restaurant Week 2019 odbywa się pod hasłem "Szanuj Jedzenie", w duchu zero-waste. Dzięki inteligentnemu systemowi wcześniejszych rezerwacji z wyborem menu również w czasie festiwalu, nie marnuje się ani trochę żywności.
I choć system rezerwacji to nie nowość, tym organizatorzy kolejny raz chcą zwrócić na uwagę na fakt, który się z tym wiąże: zapowiadając się wcześniej dajesz wyraźny znak restauratorom co do liczby porcji, które mają danego dnia wydać. Znając wcześniej liczbę gości, przygotują dokładnie tyle jedzenia, ile potrzeba. Smak i ekologia mogą przecież iść w parze.
W tej edycji festiwalu w Białymstoku i okolicy bierze udział 15 restauracji. Ale warunkiem, aby załapać się na tę okazję jest wcześniejsza rezerwacja stolika na stronie Restaurant Week Polska.
Listę restauracji oraz menu znajdziesz w naszej galerii.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?