Lokal mieści się przy ul. Artyleryjskiej 8. Wbrew pozorom nie jest to kolejny fast food w mieście, a miejsce gdzie można zjeść porządny obiad czy romantyczną kolację. Mimo że jest to centrum Białegostoku, w pobliżu nie ma ruchliwych ulic, nie dobiegają odgłosy pędzących samochodów.
- Tak naprawdę to klienci podsunęli mi pomysł, aby otworzyć restaurację, gdzie byłoby szersze menu kuchni greckiej, na spokojnie można zjeść i posiedzieć - mówi Grzegorz Rzymski, właściciel nowego lokalu oraz działającego w centrum baru U Greka.
Jak zapewnia Paweł Słyż, zastępca szefa kuchni w restauracji, zaletą jest to, że dania przygotowywane są ze świeżego mięsa.
- Nie ma mowy, żeby było mrożone - przekonuje kucharz.
W menu znajdziemy m.in. medalion wieprzowy podawany z suszoną śliwką i borowikami, schab w ananasach z grilla, szaszłyk jagnięcy, karkówkę w brandy i sałatki. W ofercie są też oczywiście dania na szybko, typowo fast foodowe: choćby tortilla, hamburger czy kilka rodzajów pity. Można też wybierać z kilku rodzajów wina.
Restauracja otwarta jest codziennie od godz. 11 do 23. Przyjmuje również zamówienia telefoniczne na dowóz.
Przykładowe menu:
* zupa pomidorowa z nutą pomarańczy: 10 zł
* medalion wieprzowy (polędwiczki wieprzowe w sosie z suszoną śliwką i borowikami, zestaw warzyw i rosti, czyli rodzaj placków ziemniaczanych z cebulką): 20 zł
* krewetka królewska z grilla z sosem tzatziki i zestawem warzyw: 18 zł
* sałatka grecka (300 g): 10 zł
* sałatka z łososiem (300 g): 10 zł
* na deser - owoce flambirowane w sosie toffi z mlekiem kokosowym: 12 zł
* tortilla: 12 zł
* pita wiejska: 9 zł
* sandwiche kefta (2 burgery, frytki i warzywa w bułce): 12 zł
Strefa Biznesu to portal, który - oprócz pisania o trendach, analizach i raportach, przedstawia także to, co się dzieje na lokalnym podwórku - co się otwiera, co się zamyka, co się przenosi, co ma się dobrze, a co trochę gorzej. To także część lokalnego biznesu i wiele osób chce wiedzieć, czy w ich mieście powstaje coś nowego, czy może właśnie jakiś biznes zwija podwoje. Takie materiały nie są w żaden sposób sponsorowane. Wiesz coś o ciekawym biznesie w regionie, czego my nie wiemy? Otworzyłeś firmę i odniosłeś sukces? Daj nam znać.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?