Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Restauracja Hotelu Cristal z nagrodą od Wine Spectator (zdjęcia)

Andrzej Matys
Andrzej Matys
Jak zapowiada Łukasz Rakowski, szef kuchni restauracji Hotelu Cristal, wtorkową kolacją degustacyjną  nawiąże do nagrody jaką jest kieliszek magazynu Wine Spectatora oraz zapowie swoją nową kartę z premierowymi daniami.
Jak zapowiada Łukasz Rakowski, szef kuchni restauracji Hotelu Cristal, wtorkową kolacją degustacyjną nawiąże do nagrody jaką jest kieliszek magazynu Wine Spectatora oraz zapowie swoją nową kartę z premierowymi daniami. Wojciech Wojtkielewicz
Podczas specjalnej kolacji - 24 września - restauracja Best Western Hotelu Cristal w Białymstoku chce zaprezentować swoim gościom nowe dania i... kieliszek. Czyli nagrodę The Award of Excellence (amerykańskiego magazynu Wine Spectator 2019). Otrzymują ją restauracje, oferujące klientom wysokiej jakości wina, które idealnie pasują do serwowanych dań.

Restauracja Hotelu Cristalu jest pierwszą i jedyną na Podlasiu, która została tak uhonorowana. Maksymalnie można dostać trzy kieliszki, a minimalnie jeden.

- My też spróbowaliśmy i udało się. Jak mówi wiele osób (w przypadku karty win) ów kieliszek jest jak gwiazdka Michelina dla restauracji, bo magazyn Wine Spectator jest szanowanym i ważnym źródłem informacji o winach na świecie. W tym roku w Polsce 17 restauracji zostało uhonorowanych jednym kieliszkiem, a dwóch nie dostała żadna. W tej chwili, np. w Warszawie są dwie restauracje, które posiadają po jednym kieliszku, w Krakowie jest ich więcej, a w Białymstoku tylko my - mówi szef kuchni restauracji Best Western Hotel Cristal Łukasz Rakowski i zapewnia: - Bardzo nas cieszy, że nasza karta win została w ten sposób uhonorowana.

Pytany, co ma wspólnego szef kuchni z kartą win odpowiada, że bardzo dużo, bowiem jurorzy oceniają to, jak zostały zestawione poszczególne dania z winami.
– My, oprócz menu w karcie papierowej mamy też menu na tabletach, a tam do każdego dania dopasowaliśmy odpowiednie wino z naszej karty. Wina wybierał nasz menadżer w konsultacjach z somelierami i jak widać, to ważne międzynarodowe jury ów wybór doceniło - dodaje Łukasz Rakowski i przyznaje, że w już zeszłym restauracja hotelu starała się o kieliszek, ale wtedy jeszcze się nie udało.

Przez rok zespół intensywnie pracował i tym razem odniósł sukces. Jak zapewnia szef kuchni Cristalu teraz karta jest ułożona tak, że każdy znajdzie coś dla siebie z jakiejś części świata, a karta zawiera wina dobre i wysoko punktowane (do 100 pkt.) przez Wine Spectatora. - Mamy dużo win w przedziale 93-96 pkt., przy czym pilnujemy, żeby nie były one szaleńczo drogie, a dostępne dla przeciętnego klienta. W karcie mamy około 100 rodzajów win, a ich ceny zaczynają się od 15 zł (za kieliszek) - wylicza Łukasz Rakowski.

I właśnie wtorkową kolacją degustacyjną restauracja Best Western Hotelu Cristal nawiąże do nagrody jaką jest kieliszek magazynu Wine Spectatora i zapowie swoją nową kartę z premierowymi daniami. Zresztą, kolacje degustacyjne są już cristalową tradycją. Zwykle uczestniczy w nich od 30 do 40 osób, które sprawdzając facebookowe konto Cristalu zarezerwują sobie miejsce na tym wydarzeniu.

Przeciętnie kolacja trwa około trzech godzin. - To w zasadzie zależy od tego jak ciekawego gościa zaprosimy i jak wiele historii kulinarnych ma do opowiedzenia. Minimalnie kolacja trwa trzy, trzy i pół godziny, ale bywa, że nawet i pięć godzin i dłużej. Gdy mieliśmy gościa, producenta podlaskich nalewek to kolacja trwała około sześciu godzin - mówi menadżer restauracji Hotelu Cristal Adam Kurzyna.

Zapowiada, że podczas kolacji restauracja będzie miała przyjemność gościć właściciela winnicy Villa Antiori i producenta wina, który opowie gościom m.in. o tym jak powstają jego wina i jak należy je serwować. - Na pewno będzie mnóstwo ciekawych historii, a poza tym będzie można spróbować sześciu rodzajów wina, które wyprodukował nasz gość. Chętni będą też mogli zamówić wina naszego gościa z Włoch - wyjaśnia Adam Kurzyna.

Jeśli zaś chodzi o samą kolację, to jak przyznaje Łukasz Rakowski zacznie ją Amuse Bouche (tzw. czekadełko, czyli prezent od szefa kuchni - maleńkie danie, które rozpoczyna kolację i jest preludium do kulinarnej uczty). Będzie trochę kuchni światowej, m.in. owoce morza (krab w tempurze) oraz bardziej podlaska sałatka z ozorami cielęcymi, boczek z kasztanami czy pierś gęsi, a na deser sernik z koziego sera.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiał oryginalny: Restauracja Hotelu Cristal z nagrodą od Wine Spectator (zdjęcia) - Gazeta Współczesna

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny