Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czerwone mięso...

Rakotwórcze produkty. Co cię może zabić? Tego unikaj, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Czerwone mięso

Czerwone mięso, w szczególności zaś smażone lub grillowane, sprzyja rozwojowi nowotworów, szczególnie okrężnicy i odbytu, a także trzustki, płuc, przełyku, żołądka, prostaty i macicy. Najbardziej niebezpieczne są przetwory mięsne (wędliny) – podwyższają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy o ok. 36 proc. przy spożyciu zaledwie 100 g dziennie.

Naukowcy odkryli, że przygotowywanie mięsa na grillu - zwłaszcza przetworzonych mięs, takich jak hot-dogi - uwalnia rakotwórcze substancje, zwane heterocyklicznymi aminami aromatycznymi. Podczas grillowania mięso zmienia swoją strukturę chemiczną i molekularną, stając się niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Szczególnie szkodliwe jest smażenie mięsa na ruszcie. Znacznie zdrowiej będzie skorzystać z silikonowych tacek.

Zobacz również

Piotrkowice Małe. Uczniom już nie kapie na głowy

Piotrkowice Małe. Uczniom już nie kapie na głowy

Niesamowity sukces tancerzy z Chełma. Aż 22 miejsca na podium

NOWE
Niesamowity sukces tancerzy z Chełma. Aż 22 miejsca na podium

Polecamy

Piąty start Huberta Hurkacza w Madrycie. Polak poprawi najlepsze osiągnięcie?

Piąty start Huberta Hurkacza w Madrycie. Polak poprawi najlepsze osiągnięcie?

Tańsze paliwo na majówkę. Wraca promocja Orlenu?

Tańsze paliwo na majówkę. Wraca promocja Orlenu?

Placek z rabarbarem jak z PRL-u. Ten wypiek znika do ostatniego okruszka

Placek z rabarbarem jak z PRL-u. Ten wypiek znika do ostatniego okruszka