W skrócie:
Szukasz przepisu na lekkie ciasto, najlepsze na ciepłe dni? Zrób delikatny jak chmurka i kremowy skyrnik, czyli sernik z jogurtu islandzkiego. Mam sprawdzony przepis, z którego ciasto wychodzi puszyste i ma aksamitną konsystencję. To wszystko dzięki specjalnej metodzie pieczenia. Skyrnik piekę w niskiej temperaturze, ale dłużej niż zwykły sernik. Na dolną półkę piekarnika wstawiam naczynie z wodą, przez co ciasto pozostaje wilgotne i ładnie rośnie. Zwykle boimy się, że sernik opadnie. Jeśli jednak zostawisz go w piekarniku i pozwolisz ostygnąć, to nic takiego się nie stanie. Trzeba wziąć pod uwagę, że skyrnik nie wyrośnie bardzo mocno, bo obciążą go owoce. Jeśli zależy ci na wysokim i bardzo puszystym cieście, połóż owoce po jego upieczeniu. Do ciasta nie dodaję mąki pszennej ani cukru, więc skyrnik jest idealny dla osób na diecie oraz unikających glutenu. W żaden sposób nie odbija się to jednak na smaku ciasta, które jest przepyszne.
Skyrnik – fit sernik z jogurtu islandzkiego
Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie 50 minut
Porcja: średnia blacha
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
800 g jogurtu typu skyr,
4 jaja,
opakowanie budyniu waniliowego,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
¾ szklanki ksylitolu,
opakowanie cukru wanilinowego,
skórka otarta z cytryny,
szczypta soli,
szklanka ulubionych owoców,
200 g kruchych ciastek,
4 łyżki oleju kokosowego.
Jak zrobić fit skyrnik?
Nagrzej piekarnik do 160 stopni.
Zblenduj ciastka na drobny piasek.
W rondelku rozgrzej olej kokosowy, wlej do ciastek i wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż spód z ciastek.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, na koniec dodaj łyżkę cukru.
W osobnej misce umieść skyr, dodaj żółtka, mąkę, budyń, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny oraz resztę białego cukru. Zmiksuj na gładką masę.
Powoli dodaj pianę do masy serowej. Mieszaj szpatułką lub łyżką.
Przelej masę do formy. Na wierzchu rozłóż owoce.
Wstaw blachę na środkową półkę piekarnika.
Na dolnej półce postaw naczynie wypełnione wrzątkiem.
Piecz skyrnik ok. 50 minut. Po tym czasie uchyl drzwi piekarnika i zostaw skyrnik w środku do ostygnięcia.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!