MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pyszny, kremowy skyrnik. Fit sernik z jogurtu islandzkiego. Lekki jak chmurka i obłędnie kremowy. Idealne ciasto na upały

Karolina Głogowska
Skyrnik to fit wersja tradycyjnego sernika
Skyrnik to fit wersja tradycyjnego sernika 123rf/rustock/zdjęcie ilustracyjne
Puszysty i lekki jak chmurka skyrnik to idealne ciasto na lato. Pyszny deser przygotujesz z jogurtów islandzkich oraz ulubionych owoców. Ciasto jest delikatne i niesamowicie kremowe. Po upieczeniu możesz je schłodzić i w ten sposób otrzymasz wyśmienity sernik na zimno.

W skrócie:

Szukasz przepisu na lekkie ciasto, najlepsze na ciepłe dni? Zrób delikatny jak chmurka i kremowy skyrnik, czyli sernik z jogurtu islandzkiego. Mam sprawdzony przepis, z którego ciasto wychodzi puszyste i ma aksamitną konsystencję. To wszystko dzięki specjalnej metodzie pieczenia. Skyrnik piekę w niskiej temperaturze, ale dłużej niż zwykły sernik. Na dolną półkę piekarnika wstawiam naczynie z wodą, przez co ciasto pozostaje wilgotne i ładnie rośnie. Zwykle boimy się, że sernik opadnie. Jeśli jednak zostawisz go w piekarniku i pozwolisz ostygnąć, to nic takiego się nie stanie. Trzeba wziąć pod uwagę, że skyrnik nie wyrośnie bardzo mocno, bo obciążą go owoce. Jeśli zależy ci na wysokim i bardzo puszystym cieście, połóż owoce po jego upieczeniu. Do ciasta nie dodaję mąki pszennej ani cukru, więc skyrnik jest idealny dla osób na diecie oraz unikających glutenu. W żaden sposób nie odbija się to jednak na smaku ciasta, które jest przepyszne.

Skyrnik – fit sernik z jogurtu islandzkiego

Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie 50 minut

Porcja: średnia blacha

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 800 g jogurtu typu skyr,

  • 4 jaja,

  • opakowanie budyniu waniliowego,

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • ¾ szklanki ksylitolu,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • skórka otarta z cytryny,

  • szczypta soli,

  • szklanka ulubionych owoców,

  • 200 g kruchych ciastek,

  • 4 łyżki oleju kokosowego.

Jak zrobić fit skyrnik?

  1. Nagrzej piekarnik do 160 stopni.

  2. Zblenduj ciastka na drobny piasek.

  3. W rondelku rozgrzej olej kokosowy, wlej do ciastek i wymieszaj.

  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż spód z ciastek.

  5. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, na koniec dodaj łyżkę cukru.

  6. W osobnej misce umieść skyr, dodaj żółtka, mąkę, budyń, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny oraz resztę białego cukru. Zmiksuj na gładką masę.

  7. Powoli dodaj pianę do masy serowej. Mieszaj szpatułką lub łyżką.

  8. Przelej masę do formy. Na wierzchu rozłóż owoce.

  9. Wstaw blachę na środkową półkę piekarnika.

  10. Na dolnej półce postaw naczynie wypełnione wrzątkiem.

  11. Piecz skyrnik ok. 50 minut. Po tym czasie uchyl drzwi piekarnika i zostaw skyrnik w środku do ostygnięcia.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny