Wszyscy wątpiący mogli się o tym przekonać na własne oczy wczoraj w Zubrzycy Wielkiej w gminie Szudziałowo.
Zubrzyca Wielka to nieduża wieś w gminie Szudziałowo. Na co dzień jest o niej bardzo cicho. Ale już od kilku lat, zawsze pod koniec września, ta wieś przemienia się w stolicę ziemniaka.
- Czemu organizujemy Ziemniaczysko akurat w Zubrzycy, a nie w Szudziałowie? Pewnie dlatego, że chcemy z imprezami wychodzić na zewnątrz. Poza tym w Zubrzycy jest aktywny sołtys, ta wieś ma swojego radnego. Jest to naprawdę prężna wieś i mieszkają tu ludzie, którzy chcą coś robić - tłumaczy Stanisław Fiedorowicz, wójt gminy Szudziałowo.
Co roku podczas Ziemniaczyska można posmakować różnych potraw, przyrządzonych właśnie z ziemniaków. W tym roku jednak po raz pierwszy zorganizowano I Międzynarodowe Mistrzostwa w Potrawach z Ziemniaków. Na ten konkurs wpłynęło aż dwadzieścia potraw. Było wszystko: pączki, ciasto, śledziki z ziemniakami, krokiety z grzybami, pierożki, rolady. No i oczywiście te najbardziej znane: babka i kiszka ziemniaczana.
- Mnie najbardziej smakują pączki. Muszę przyznać, że są naprawdę przepyszne - zachwalał Stanisław Fiedorowicz.
Wystarczy dobry pomysł
Mistrzostwa zostały rozegrane w czterech kategoriach. Potrawy były oceniane w rozróżnieniu na smażone, pieczone, gotowane i inne. Za najlepszą potrawę smażoną zostały uznane pączki wykonane przez Bożenę Redos. W kategorii potrawy pieczonej pierwsze miejsce zajęła rolada ziemniaczana z sosem kurkowym, którą przygotowała Aneta Surowiec. Natomiast niekwestionowaną mistrzynią w potrawach z ziemniaków została Ewa Stasiewicz, która wygrała w dwóch pozostałych kategoriach. Jury zachwyciły jej poduszeczki faszerowane i sałatka z ziemniakami i kurczakiem.
- Ja naprawdę robiłam to... z głowy - zapewniała pani Ewa. - Po prostu, robię to, co mi przychodzi do głowy. Rzadko zaglądam do książek kucharskich.
Ziemniaki na sto sposobów
Pani Ewa zdradziła nam swój przepis na sałatkę.
- Kurczaka wędzonego kroję w kostkę, do tego tak samo pokrojone ziemniaki ugotowane w mundurkach. Dodaję pęczek szczypiorku i starkowaną rzodkiewkę. To wszystko trzeba wymieszać z majonezem i sałatka gotowa - mówi Ewa Stasiewicz.
Agnieszka Szczygielska z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Sokółce przyznaje, że z ziemniaków można zrobić praktycznie wszystko. Tym bardziej, że jest bardzo dużo odmian ziemniaków.
- Tutaj w Zubrzycy prezentujemy tylko dwadzieścia odmian ziemniaków, ale w sumie jest ich około stu - zaznacza Agnieszka Szczygielska. - Najpopularniejsze odmiany u nas to irys, bronek, irga, ostatnio wiking.
Agnieszka Szczygielska podkreśla, że niechętnie sięgamy po nowości. Raczej jesteśmy konserwatywni przy wyborze odmiany ziemniaków. A to nie zawsze musi być najlepsze wyjście.
- Przyjęło się na przykład, że dobre są białe ziemniaki, a żółte już nie. A to wcale nie musi być prawda - podkreśla Szczygielska.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?