W skrócie:
Pierś z kurczaka to jeden z ulubionych pomysłów obiadowych Polaków. Można ją przyrządzić na różne sposoby, jest łatwa w przygotowaniu, a posiłek z jej dodatkiem syci na długo. Nic dziwnego, że wciąż szukamy nowych przepisów na filet z kurczaka. Dziś podam ci kolejny pomysł na obiad z kurczakiem. Inspiracją do niego jest danie serwowane przez karczmę „Na Podgrodziu”, która znajduje się w miejscowości Owidz na Pomorzu. Można tu zjeść m.in. specjały kuchni kociewskiej, a także proste, domowe obiady, jak np. pierś kurczaka zapiekaną z serem. Danie podawane jest z frytkami oraz sałatką z kiszonych ogórków, a wszystko razem smakuje doskonale. Zachwyciłam się prostotą i pomysłowością tej potrawy, dlatego będę na pewno wracać do niej we własnej kuchni.
Pierś z kurczaka zapiekana z serem – pomysł na szybki obiad
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka,
1 czerwona papryka,
szklanka tartego sera (np. mozzarella),
2 łyżki oliwy,
natka pietruszki,
sól, pieprz.
Jak zrobić zapiekaną pierś z kurczaka?
Piersi kurczaka oczyść z błon i chrząstek. Pokrój na małe kawałki.
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć mięso kurczaka. Podsmaż przez ok. 5 minut i dodaj pokrojoną paprykę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 5 minut.
Mięso oraz paprykę przełóż do naczynia do zapiekania. Posyp serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Zapiekaj nie więcej niż 10 minut.
Wyjmij naczynie i posyp całość pietruszką.
Zapiekanego kurczaka możesz podać z frytkami.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!