MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pyszna pierś kurczaka zapiekana z serem i papryką. Delikatny kurczak i ciągnący się ser to czysta rozkosz. Ten obiad to hit w moim domu

Karolina Głogowska
Zapiekana pierś kurczaka serwowana w karczmie "Na Podgrodziu" w Owidzu
Zapiekana pierś kurczaka serwowana w karczmie "Na Podgrodziu" w Owidzu Karolina Głogowska
Jeśli lubisz proste, ale pomysłowe obiady, koniecznie przygotuj pierś kurczaka zapiekaną z serem i papryką. Zrobienie tego dania zajmie ci niecałe pół godziny, a efekt jest wyśmienity. Rodzina z pewnością będzie zachwycona takim obiadem.

W skrócie:

Pierś z kurczaka to jeden z ulubionych pomysłów obiadowych Polaków. Można ją przyrządzić na różne sposoby, jest łatwa w przygotowaniu, a posiłek z jej dodatkiem syci na długo. Nic dziwnego, że wciąż szukamy nowych przepisów na filet z kurczaka. Dziś podam ci kolejny pomysł na obiad z kurczakiem. Inspiracją do niego jest danie serwowane przez karczmę „Na Podgrodziu”, która znajduje się w miejscowości Owidz na Pomorzu. Można tu zjeść m.in. specjały kuchni kociewskiej, a także proste, domowe obiady, jak np. pierś kurczaka zapiekaną z serem. Danie podawane jest z frytkami oraz sałatką z kiszonych ogórków, a wszystko razem smakuje doskonale. Zachwyciłam się prostotą i pomysłowością tej potrawy, dlatego będę na pewno wracać do niej we własnej kuchni.

Pierś z kurczaka zapiekana z serem – pomysł na szybki obiad

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,

  • 1 czerwona papryka,

  • szklanka tartego sera (np. mozzarella),

  • 2 łyżki oliwy,

  • natka pietruszki,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić zapiekaną pierś z kurczaka?

  1. Piersi kurczaka oczyść z błon i chrząstek. Pokrój na małe kawałki.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć mięso kurczaka. Podsmaż przez ok. 5 minut i dodaj pokrojoną paprykę. Dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 5 minut.

  3. Mięso oraz paprykę przełóż do naczynia do zapiekania. Posyp serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Zapiekaj nie więcej niż 10 minut.

  4. Wyjmij naczynie i posyp całość pietruszką.

  5. Zapiekanego kurczaka możesz podać z frytkami.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny