2/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Klasyczne ogórki kiszone Koła Gospodyń Wiejskich z Białki...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce

Klasyczne ogórki kiszone Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

Składniki

ogórki gruntowe
koper
czosnek
chrzan
liście wiśni i chrzanu lub dębu
estragon
woda
sól

Wykonanie

Ogórki umyć, ułożyć w słojach litrowych i przełożyć zielem kopru (baldachy z nasionami), ząbkami czosnku, liśćmi wiśni lub dębu, winnej latorośli, liśćmi chrzanu i kawałkami korzenia chrzanu. Można dosypać estragonu. Na wierzch każdego słoja nasypać łyżkę soli i zalać wodą z kranu lub źródlaną, zamknąć szczelnie, zostawić w cieple.
Po okresie fermentacji przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Jeśli chcemy ukisić ogórki do szybkiego spożycia to należy zalać je gorącą wodą – ukiszą się szybciej.

Zobacz również

Tak oszukują na Instagramie. Pięć najczęstszych sposobów [GALERIA]

Tak oszukują na Instagramie. Pięć najczęstszych sposobów [GALERIA]

Lecieliśmy na pokładzie nowego samolotu Airbus A220 Air Baltic [FOTOGALERIA, WIDEO]

Lecieliśmy na pokładzie nowego samolotu Airbus A220 Air Baltic [FOTOGALERIA, WIDEO]

Polecamy

Dziki niszczą alejki i straszą ludzi na białostockich działkach

Dziki niszczą alejki i straszą ludzi na białostockich działkach

PKN ORLEN podziękował medalistom Igrzysk Paraolimpijskich w Tokio

PKN ORLEN podziękował medalistom Igrzysk Paraolimpijskich w Tokio

Pedofilia w Kościele. Trwa konferencja dotycząca ochrony małoletnich

Pedofilia w Kościele. Trwa konferencja dotycząca ochrony małoletnich

Dodaj ogłoszenie