2/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Klasyczne ogórki kiszone Koła Gospodyń Wiejskich z Białki...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce

Klasyczne ogórki kiszone Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

Składniki

ogórki gruntowe
koper
czosnek
chrzan
liście wiśni i chrzanu lub dębu
estragon
woda
sól

Wykonanie

Ogórki umyć, ułożyć w słojach litrowych i przełożyć zielem kopru (baldachy z nasionami), ząbkami czosnku, liśćmi wiśni lub dębu, winnej latorośli, liśćmi chrzanu i kawałkami korzenia chrzanu. Można dosypać estragonu. Na wierzch każdego słoja nasypać łyżkę soli i zalać wodą z kranu lub źródlaną, zamknąć szczelnie, zostawić w cieple.
Po okresie fermentacji przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Jeśli chcemy ukisić ogórki do szybkiego spożycia to należy zalać je gorącą wodą – ukiszą się szybciej.

Zobacz również

Ruszyły ćwiczenia Osłona-21 w pasie przygranicznym z Białorusią

Ruszyły ćwiczenia Osłona-21 w pasie przygranicznym z Białorusią

Tajlandia luzuje obostrzenia przeciw COVID-19, wpuści Polaków od 1 listopada

Tajlandia luzuje obostrzenia przeciw COVID-19, wpuści Polaków od 1 listopada

Polecamy

USA: Opracowano antybiotyk, który pomoże wyeliminować boreliozę

USA: Opracowano antybiotyk, który pomoże wyeliminować boreliozę

Posiedzenie Rady Europejskiej. W piątek premier spotkał się z Marine Le Pen

Posiedzenie Rady Europejskiej. W piątek premier spotkał się z Marine Le Pen

Szlagier w Sokółce. Sokół kontra wicelider

Szlagier w Sokółce. Sokół kontra wicelider

Dodaj ogłoszenie