Nasza Loteria

Przepisy na śledzie. Wigilia i Boże Narodzenie. Jak przyrządzić pyszne śledzie

(dj)
Przepisy na śledzia
Przepisy na śledzia
Wigilia i Boże Narodzenie to czas, kiedy na naszych stołach królują śledzie. Publikujemy sprawdzone przepisy na śledzie. Jeszcze czas, żeby samodzielnie przyrządzić pyszne śledzie.

Przepisy na śledzie

Polacy kochają śledzie w różnej postaci, jedni tradycyjne - w oleju i z cebulką, inni z najróżniejszymi dodatkami. Jakie są sprawdzone przepisy na śledzie?

Śledzie pod pierzynką

Jedni wybiorą śledzie marynowane, inni solone. Pierzynka, w zależności od tego czy jesteśmy fit, czy chcemy zjeść coś bardziej pożywnego może być z jogurtu naturalnego, śmietany, a nawet majonezu.

Gotowane warzywa, czyli marchewka, pietruszka, buraki i seler mieszane są z owocami, takimi jak jabłka czy brzoskwinie. Dla złamania słodyczy można dodać korniszony i marynowane pieczarki.

Śledzie po kaszubsku

Składniki:

50 dkg oczyszczonych filetów śledziowych (świeżych)
3 łyżki mąki
sól
pieprz
olej lub smalec do smażenia. Włoszczyzna: 3 cebule
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 seler (korzeń) i 1 por oraz: 3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki oleju lub oliwy
1 łyżka ostrej sproszkowanej papryki

Filety śledziowe umyj i osusz, najlepiej papierowym ręcznikiem. Obtocz w przesianej mące, oprósz pieprzem, usmaż na gorącym tłuszczu, ułóż na talerzu. Przygotuj warzywa: umyj je, obierz, pokrój w paseczki. Cebulę i pory pokrój w półplasterki. Przygotowane warzywa posól, zalej oliwą i duś pod przykryciem na małym ogniu (najlepiej na płytce ochronnej). Od czasu do czasu zamieszaj. Po kilku minutach wlej kilka łyżek wody. Duś około 20 minut. Dodaj paprykę i koncentrat. Zagotuj, odstaw. Przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowymi warzywami przykryj śledzie. Gdy wszystko wystygnie, wstaw do lodówki. Śledzie pozostaw w warzywach przez 4-5 godzin, a najlepiej przez całą noc.

Sprawdzone przepisy na śledzie

Śledzie z cebulą i jabłkiem, w sosie śmietanowo-majonezowym

Śledzie a'la matias w oleju 400 g
majonez 3 łyżki
gęsta kwaśna śmietana
jabłko
biała cebula
ogórek konserwowy

Śledzie à la matias w oleju, które należy jedynie odsączyć z nadmiaru oleju za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Filety śledziowe pokrój na kawałki i ułóż starannie na talerzu. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie pierzynki z jabłek, ogórków konserwowych oraz cebuli. Najlepiej będzie, jeśli użyjesz słodko-kwaśnej odmiany jabłek, np. idared lub cortland. Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę. Następnie połącz je w misce z sosem, przygotowanym z majonezu i gęstej kwaśnej śmietany. Pierzynkę nałóż na wcześniej przygotowane śledzie i całość udekoruj gałązką świeżego koperku lub pietruszki.

Sałatka jarzynowa z buraczkami i śledziem

3 średnie ziemniaki
2 średnie marchewki
1 większa pietruszka
2 średnie buraczki
300 g (3 sztuki) filetów śledziowych matiasów (w oleju, z tacki)
sok z 1/4 cytryny
2 łyżki octu
2 jajka ugotowane na twardo
3 ogórki kiszone
1/4 jabłka
1/4 cebuli
ok. 1 szklanki majonezu
2 łyżeczki musztardy

Ziemniaki, marchewki, pietruszkę umyć i nieobrane włożyć do garnka, zalać wodą, posolić szczyptą soli i gotować pod przykryciem do miękkości, przez ok. 35 minut.
W oddzielnym garnku gotować nieobrane buraczki, w lekko osolonej wodzie, pod przykryciem, przez ok. 1 godzinę.
Ugotowane warzywa: ziemniaki, marchewki, pietruszkę i buraczki odcedzić i ostudzić. Następnie obrać ze skórek i pokroić w kosteczkę, przełożyć do dużej miski.
Gotowe śledzie w oleju, z tacki, szybko opłukać i osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić wzdłuż na połówki, następnie w poprzek na kawałeczki. Włożyć do czystej szklanej lub plastikowej miski, dodać sok z cytryny oraz ocet, wymieszać, lekko docisnąć i odstawić na ok. pół godziny do zamarynowania.
W międzyczasie ugotować jajka na twardo, obrać i pokroić w kosteczkę. Obrać ogórki kiszone, cebulę i jabłko i również pokroić w kosteczkę. Pokrojone jajka, ogórki, cebulę i jabłko włożyć do miski z pokrojonymi warzywami.
Śledzie wyjąć z marynaty i włożyć do miski z resztą składników. Dodać majonez i musztardę, doprawić solą (ok. pół łyżeczki lub do smaku) oraz zmielonym pieprzem (ok. 1/2 łyżeczki).
Delikatnie wymieszać łącząc wszystkie składniki. W razie potrzeby dodać więcej majonezu. Wstawić do lodówki.

Sałatka jest już gotowa od razu po przygotowaniu, ale można ją przechowywać w lodówce przez ok. 3 dni. Przed podaniem delikatnie przemieszać, przełożyć do salaterki i posmarować majonezem, udekorować natką lub ziołami.

Jak przyrządzić pyszne śledzie?

Śledzie po sułtańsku

Składniki:

500 g filetów śledziowych
sok z 1 cytryny
80 – 100 ml oleju
2 – 3 cebule
0,75 szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
100 – 150 g rodzynek
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki sosu paprykowego tabasco
1 płaska łyżeczka cukru

Śledzie opłukać, zalać zimną wodą i moczyć 2 – 3 godzin. Później ponownie płukać pod bieżącą zimną wodą i poczekać aż odsiąkną. Po obfitym skropieniu sokiem z cytryny trzeba je odstawić co najmniej na trzy godziny do lodówki.

Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć przez 15 minut, następnie dokładnie odsączyć na sitku.

Tymczasem można obrać cebulę, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Gdy zacznie się złocić dodać koncentratu pomidorowego, przecieru z pomidorów i ketchupu stale mieszając przez 2 – 3 minuty. Następnie dodać przygotowane wcześniej rodzynki i przez jedną, dwie minuty, potrzymać na ogniu. Dodać sól, cukier do smaku i sos tabasco.

Śledzie pokroić w paski około 2 cm i ułożyć warstwami na przemian z zalewą. Tak przygotowane przechowywać w lodówce co najmniej 24 godziny. Najlepiej smakują po dwóch dniach trzymania w lodówce.

Mikołaj Rey o wartościach odżywczych śledzia

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny