Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pączki. Jak zrobić pączki na Tłusty Czwartek [SPRAWDŹ PRZEPIS]

Redakcja
Wojciech Wojtkielewicz
[Przepis na pączki. Jak zrobić pączki na tłusty czwartek] Tłusty Czwartek już 8 lutego. To najlepszy moment, by poznać przepis na pyszne, domowe pączki. Napiszcie w komentarzach, jak Wam wyszły.

Przepis na pączki. Jak zrobić pączki na tłusty czwartek

Przepis na pączki. Składniki:
1 szklanka (250 ml) mleka
5 dag drożdży
3 łyżki cukru
50 dag mąki pszennej tortowe
szczypta soli
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
4 żółtka
4 łyżki masła roztopionego i lekko ostudzonego
2 łyżki spirytusu
olej do smażenia lub smalec
konfitura do nadzienia, a do dekoracji: lukier, cukier puder lub skórka z pomarańczy

Przepis na pączki. Jak zrobić pączki na Tłusty Czwartek

Przepis na pączki. Wykonanie
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy do nich łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i wstawiamy do garnka z bardzo ciepłą wodą. Odstawiamy wszystko na kwadrans, do czasu aż drożdże porządnie się spienią. W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy z pozostałymi dwoma łyżkami cukru, na białą, puszystą pianę (trwa to ok. 10-15 minut). Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i mieszamy.

Przepis na pączki. Jak zrobić pączki na Tłusty Czwartek

Ciasto najlepiej wyrobimy ręką (przez ok. 15-20 minut). Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagniatamy i odkładamy. Ciasto na pączki musi wyrosnąć i powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na porcje. Każdą z nich rozwałkowujemy i wycinamy krążki (możemy to zrobić np. szklanką). Następnie rozkładamy je na stolnicy, przykrywamy ściereczką i czekamy aż nieco wyrosną.

Przepis na pączki. Jak zrobić pączki na Tłusty Czwartek

Każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę. Wyrośnięte pączki smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju. Smażenie nie powinno odbywać się zbyt szybko, bo wtedy pączki mogą być w środku surowe. Po wyłowieniu ich z oleju, kładziemy je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który pochłonie nadmiar tłuszczu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny