1/7
Pod kolejnymi zdjęciami znajdziesz prosty przepis krok po...
fot. archiwum polskapress

Pod kolejnymi zdjęciami znajdziesz prosty przepis krok po kroku na pyszny mazurek wielkanocny!

2/7
Przepis pochodzi z blogu domowe-wypieki.pl...
fot. pixabay

Składniki:

Przepis pochodzi z blogu domowe-wypieki.pl

Ciasto kruche:
- 4 żółtka
- 150 g cukru pudru
- 400 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:
- 50 g masła
- 100 g słodkiej, płynnej śmietany 30%
- 100 g czekolady gorzkiej
- 50 g cukru pudru

3/7
Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, kremową masę....
fot. archiwum polskapress

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawaj po kolei po jednym żółtku. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieć ciasto. Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

4/7
Zagniataj przez chwilę tak, aby zmiękło. Następnie rozwałkuj...
fot. archiwum polskapress

Zagniataj przez chwilę tak, aby zmiękło. Następnie rozwałkuj na duży placek (większy od wielkości dużej blachy z piekarnika), od razu na papierze do pieczenia. Placek przytnij do wymiarów formy. Ciasto na papierze przełóż na blachę. Z resztek ciasta wykonaj ozdobny brzeg.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

W łódzkim Orientarium stoją inteligentne ule. Mieszkają już w nich pierwsze pszczoły

W łódzkim Orientarium stoją inteligentne ule. Mieszkają już w nich pierwsze pszczoły

W Akademii Sztuk Pięknych bez zmian

W Akademii Sztuk Pięknych bez zmian

W Łodzi świętowano Dzień Rodziny

W Łodzi świętowano Dzień Rodziny

Zobacz również

200 wniosków do budżetu obywatelskiego w Łodzi. Teraz projekty tylko elektronicznie

200 wniosków do budżetu obywatelskiego w Łodzi. Teraz projekty tylko elektronicznie

Zakończył się kompleksowy remont Inowrocławskiej

Zakończył się kompleksowy remont Inowrocławskiej