Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką. Pyszne, szybkie i sezonowe

©Wojciech Wojtkielewicz
Boski deser z rabarbaru
Boski deser z rabarbaru ©Wojciech Wojtkielewicz
Przepis na ciasto z rabarbarem. Świetny pomysł na sezon rabarbarowy. Ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania. To także bardzo pyszny pomysł na deser. Można je także podać na gorąco z lodami.

Przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem to idealny pomysł na deser w sezonie letnim. Jest lekkie, smaczne i każdy może przygotować je sam w domu. Wystarczy kilka składników, trochę wolnego czasu i gotowe. Przepis na ciasto z rabarbarem jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Doskonale smakuje podany na zimno lub na ciepło z lodami.

Zobacz też: Rabarbar w kuchni – przepisy nie tylko na ciasto

Ciasto z rabarbarem - składniki:

Nadzienie

  • 750 g rabarbaru, pociętego na 1 cm kawałki
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Kruszonka

  • 150 g mąki pszennej
  • 110 g masła, miękkiego
  • 3 łyżki cukru waniliowego lub zwykłego
  • 3 łyżki cukru demerara

Zobacz także: Przepisy na dania i desery z truskawkami w roli głównej

Ciasto z rabarbarem - sposób przygotowania

Jak zrobić ciasto z rabarbarem krok po kroku? Zobacz w naszej galerii!

Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w około centymetrowe słupki. Pokrojony rabarbar wraz z cukrem, wanilią, skrobią i masłem wrzucamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu ok 5 min. Masło powinno się rozpuścić, a rabarbar w zależności od gatunku może zmienić lekko barwę na różowy lub żółto zielony. Tak przygotowane nadzienie przekładamy do naczynia w którym będziemy piekli ciasto.

Przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką i sposób przygotowania

Teraz przygotowujemy kruszonkę. Składniki rozcieramy rękoma do konsystencji kruszonki. Równomiernie pokrywamy kruszonką nadzienie rabarbarowe. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C ok 35 min. Po zarumienieniu ciasto jest gotowe. Ciasto smakuje doskonale na gorąco, a po ochłodzeniu pojawiają się nowe aromaty, wcześniej lekko ukryte.

Zobacz koniecznie: Rabarbarowe inspiracje w kuchni Jaśka Kuronia (źródło: Dzień Dobry TVN/x-news)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny