4/7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
SERNIK...

SERNIK

To ciasto na kruchym spodzie. Składniki wyrabiamy między palcami – tak jak na kruszonkę mieszając 170 gramów pszennej maki, 30 gramów kakao z łyżeczką proszku do pieczenia, 130 gramami ciepłego masła, 80 gramami cukru do wypieków i łyżeczką olejku waniliowego. Połowę kruszonki wsypujemy do tortownicy (23x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wylepiamy spód. Podpiekamy go przez kwadrans w temperaturze 180 stopni.
Przygotowujemy masę serową. W mikserze mieszamy 500 g zmielonego wcześniej sera tłustego lub półtłustego z 500 g serka ricotta, dwoma jajkami, opakowaniem budyniu waniliowego (bez cukru) i szklanką cukru do wypieków. Masę serową przelewamy na podpieczony kruchy spód w tortownicy, a na wierzchu układamy 500 gramów wypestkowanych śliwek (skórkami do dołu). Posypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 175 stopni.

Zobacz również

Siatkarze w ćwierćfinale igrzysk. Heynen: "Widzę w drużynie olimpijski ogień"

Siatkarze w ćwierćfinale igrzysk. Heynen: "Widzę w drużynie olimpijski ogień"

125 ratowników medycznych wypowiedziało kontrakty z pogotowiem! Będzie paraliż?

125 ratowników medycznych wypowiedziało kontrakty z pogotowiem! Będzie paraliż?

Polecamy

Tokio 2020. Jest złoto! Sztafeta mieszana 4x400 metrów zmiażdżyła rywali

Tokio 2020. Jest złoto! Sztafeta mieszana 4x400 metrów zmiażdżyła rywali

Opłata reprograficzna. Burza po słowach Piotra Glińskiego. Chodzi o smartfony

Opłata reprograficzna. Burza po słowach Piotra Glińskiego. Chodzi o smartfony

Białostoczanin Grzegorz Chocian powołany do Państwowej Rady Ochrony Przyrody

Białostoczanin Grzegorz Chocian powołany do Państwowej Rady Ochrony Przyrody

Dodaj ogłoszenie