W skrócie:
Jina Jung poleca ugotować zupę z młodego kurczaka z jagodami goji i świeżym imbirem. Jako niezawodną sztuczkę kucharka proponuje wykorzystać cały bulion, gdy skończy się mięso z ugotowanym wcześniej ryżem. Autorka „Domowej kuchni koreańskiej” zachęca, aby zajadać tę zupę z kimchi z białej rzodkwi lub kimchi ze szczypiorku.
Co więcej, kiedy połączysz ten posiłek ze świeżym lub sproszkowanym korzeniem żeń-szeniu (10 g), a powstanie kolejne, nowe danie. Będzie to zupa z całego kurczaka Samgyetang. Korzeń żeń-szeniu dorzuć w tym samym czasie, kiedy do garnka włożysz kurczaka. Poznaj smak oryginalnej koreańskiej zupy dla całej rodziny.
Zupa z młodego kurczaka po koreańsku – przepis na domowy obiad
Liczba porcji: dla 3 osób.
Czas przygotowania: 25 minut + 1 godzina gotowania.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
3 młode kurczaki,
2 główki czosnku,
20 g jagód goji,
1/2 cebuli,
1/4 rzepy,
10 g świeżego imbiru,
3 zielone liście pora,
5 cm białej części pora,
20 dużych ziaren czarnego pieprzu,
3 suszone owoce głożyny,
60 gałązek szczypiorku,
100 ml białego alkoholu (soju lub gin),
2 l wody,
nasiona sezamu,
sól, pieprz.
Jak zrobić zupę z młodego kurczaka?
Sposób przygotowania:
Wypatrosz i oczyść kurczaki, usuwając pozostałości pierza. Za pomocą nożyczek usuń nadmiar skóry i tłuszczu.
Pozostałe w górnej części pleców narządy dociśnij kciukiem, by usunąć nadmiar krwi, po czym dokładnie wyczyść. Odetnij i wyrzuć kupry.
Obierz ząbki czosnku i usuń kiełki.
Do muślinowego bawełnianego woreczka włóż rzepę, ziarna pieprzu, liście pora, cebulę, imbir i połowę czosnku.
Do garnka wlej wodę i włóż woreczek z warzywami. Zagotuj.
Do wrzątku włóż kurczaki i dodaj alkohol. Kiedy bulion zacznie ponownie wrzeć, zmniejsz płomień na średni i gotuj zupę jeszcze przez 20 minut.
Dodaj pozostały czosnek, jagody goji i głożynę. Gotuj przez 20 minut.
Zmniejsz płomień i gotuj zupę przez 10 minut. Łyżką zbierz tłuszcz z powierzchni bulionu. Każdego kurczaka przełóż do osobnej miski.
Zalej go bulionem z czosnkiem, głożyną i goji. Do każdej miski nałóż 20 gałązek szczypiorku i białą część pora pokrojoną w cienkie plasterki.
Podawaj z solą, pieprzem i szczyptą nasion sezamu wymieszanymi w małej miseczce osobno dla każdego biesiadnika.
Odrywaj kawałki kurczaka i zanurzaj je w mieszance. Możesz nią przyprawić zupę.
Możesz także wypróbować inne dania kuchni koreańskiej. Szczególnie polecamy przepis na wołowinę bulgogi i kimchi z młodej kapusty.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Przepis z książki „Domowa kuchnia koreańska” udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak Koncept.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?