Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Powstanie księga kulinarna o potrawach z Puszczy Knyszyńskiej

Julita Januszkiewicz
Kiszka i babka ziemniaczana z grilla
Kiszka i babka ziemniaczana z grilla Fot. Wojciech Wojtkielewicz/Archiwum
Do turystów chcemy dotrzeć przez żołądek - mówi Adam Kamiński, szef Lokalnej Grupy Działania. Wyda ona wielką księgę kulinarną.

Książka zaprezentuje tradycje, zwyczaje kulinarne i potrawy, które przed wiekami kultywowano na terenie Puszczy Knyszyńskiej.

- Ich przygotowywanie miało swój rytuał - podkreśla profesor Józef Maroszek, historyk z Uniwersytetu w Białymstoku, autor opracowywania.

Już wiadomo, że na 220 stronach publikacji będzie można znaleźć dzieje kuchni tatarskiej, żydowskiej oraz litewskiej.

- Podlasie wchodziło bowiem w skład obszaru kulturowego Litwy. - mówi prof. Józef Maroszek.

Książka będzie zawierała chociażby dzieje puszczańskiego myślistwa i bartnictwa.

Dowiemy się też jakie potrawy królowały dawniej na stołach oraz co jadały różne warstwy społeczne zamieszkujące ten region.

Nie zabraknie również ilustracji, zdjęć, map oraz przepisów kulinarnych smakołyków, z których jest znany obszar Puszczy Knyszyńskiej. To na przykład słynna kiszka ziemniaczana.

Co ważne, wydawnictwo będzie popularnonaukowe.

- Chcemy chwalić się naszymi regionalnymi smakołykami w kraju oraz poza jego granicami. Księga ma nie tylko służyć jako przewodnik, ale przede wszystkim wypromować kulinarną markę regionu - przekonuje Adam Kamiński szef Lokalnej Grupy Działania.

- Specjałem, którym chcielibyśmy poczęstować gości są gryczanniki, czyli kotleciki - mówi Tadeusz Matejko, burmistrz Czarnej Białostockiej.

Ma nadzieję, że dzięki księdze turyści będą mogli poznawać nowe miejsca, a przy okazji spróbować nieznanych wcześniej potraw i napojów.

- Mamy przecież doskonałą bazę do rozwoju kulinarnej turystyki - dodaje Adam Kamiński.

Księga ukaże pod koniec roku dzięki unijnemu wsparciu. Kulinarne przepisy będą mogli także wykorzystać właściciele kwater agroturystycznych, hoteli czy też restauracji.

Nie zabraknie też imprez promujących pomysł. Pierwsza odbędzie się już 17 lipca w Supraślu. Podczas V Spotkań z Kulturą Romską będzie można skosztować cygańskich specjałów.

Natomiast jesienią w Michałowie spotkają się miłośnicy grzybobrania. A w Czarnej Białostockiej będzie można popróbować potraw z dziczyzny.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny