Spis treści
Post przerywany to taki sposób odżywiania, który zakłada czasowe powstrzymywanie się od jedzenia. Znany jest również pod takimi nazwami jak czasowa głodówka oraz „intermittent fasting” (IF). W jego trakcie uaktywnia się szereg procesów w organizmie, które sprzyjają utracie wagi oraz pozwalają przeciwdziałać chorobom przewlekłym.
Zasady postu przerywanego
Przerywany post może występować pod kilkoma odmianami. Najpopularniejszą zasadą jest 8/16. W tym przypadku zakłada się spożywanie posiłków jedynie w czasie trwającego 8 godzin okna żywieniowego. W trakcie kolejnych 16 godzin osoba stosująca post przerywany powinna powstrzymywać się od jedzenia. Najczęściej post 8/16 wiąże się z rezygnacją ze śniadania. Pierwszy posiłek jest spożywany około godziny 12:00, a ostatni najpóźniej o 20:00. Rozwiązanie to może być stosowane m.in. przez te osoby, którym z trudem przychodzi przygotowanie śniadania przed wyjściem do pracy.
Post przerywany może również przebiegać w inny sposób – w dowolnie przyjętych konfiguracjach czasowych, np. 5/19, 4/20 czy 10/14. Jeżeli nie chcemy rezygnować ze śniadania, możemy wtedy w trakcie okresowej głodówki zaprzestać jedzenia kolacji. Ważne jest to, aby zachować kilkunastogodzinny odstęp czasowy. Można również spotkać się z zasadą IF zwaną „eat-stop-eat”, która polega na powstrzymywaniu się od jedzenia przez jeden lub dwa dni w tygodniu.
Co jeść podczas postu przerywanego, a czego unikać?
Istotna zasada przerywanego postu polega również na tym, aby w jego trakcie spożywać zdrowe, lecz niskokaloryczne produkty oraz pić duże ilości wody. Ma to na celu zapobieganie odwodnieniu organizmu, a także zaopatrzenie go w niezbędne składniki odżywcze oraz witaminy. Należy włączyć do diety owoce i warzywa, a także pić świeżo wyciskane soki.
Do okresowego postu należy odpowiednio się przygotować. Nie można z dnia na dzień zaprzestać jedzenia na kilkanaście godzin – zalecane jest stopniowe wydłużanie długości postu. Przed rozpoczęciem oraz w czasie trwania przerywanego postu nie jest również wskazane jedzenie mięsa, cukru, słodyczy oraz wysoko przetworzonych produktów, takich jak dania instant czy fast foody. Warto również wstrzymać się ze spożywaniem wzdymających produktów, takich jak rośliny strączkowe. Nie zaleca się również spożywać alkoholu, palić papierosów, ani stosować jakichkolwiek używek.
Przykładowy jadłospis podczas postu przerywanego
Przedstawiamy przykładowy jadłospis, który można zastosować w okresie stosowania przerywanego postu.
Poniedziałek
- pierwszy posiłek – kasza jaglana z bananem, kiwi i jabłkiem,
- drugi posiłek – zupa krem z cukinii, bakłażana, papryki, marchewki i cebuli.
Wtorek
- pierwszy posiłek – płatki owsiane z gruszką, truskawką, bananem i karobem,
- drugi posiłek – makaron razowy z gotowanym brokułem, papryką, marchewką i cebulą.
Środa
- pierwszy posiłek – kasza bulgur z przecierem pomidorowym,
- drugi posiłek – jajecznica na cebuli ze szczypiorkiem i pomidorem.
Czwartek
- pierwszy posiłek – jajko na miękko, dwie kromki chleba razowego z awokado, zielonym ogórkiem i rzodkiewką,
- drugi posiłek – zupa krem z cukinii, papryki, brukselki i kalafiora.
Piątek
- pierwszy posiłek – płatki owsiane z jabłkiem, borówkami i truskawkami,
- drugi posiłek – kasza jaglana z pieczoną papryką, marchewką, cebulą i pieczarkami.
Sobota
- pierwszy posiłek – koktajl ze szpinaku, awokado, banana, gruszki i jabłka,
- drugi posiłek – surówka z zielonego ogórka, papryki, kapusty pekińskiej i rzodkiewki z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Niedziela
- pierwszy posiłek – kasza jaglana z pieczonymi jabłkami i cynamonem,
- drugi posiłek – sałatka z pomidorem, cebulą i serem feta.
Post przerywany – efekty
Według zwolenników postu przerywanego pozwala on w krótkim czasie schudnąć. Jest to związane z tym, że organizm w trakcie głodówki uruchamia procesy spalania tłuszczu oraz oczyszczania z obumarłych komórek, oraz niestrawionych produktów przemiany materii. Zarazem dochodzi do przyśpieszenia metabolizmu oraz regulacji hormonów takich jak leptyna, oraz grelina – odpowiedzialnych za regulację uczucia głodu oraz sytości. Osoby stosujące post przerywany mogą także trenować silną wolę, dzięki czemu zmniejsza się ich skłonność do podjadania pomiędzy posiłkami.
Czasowa głodówka, zdaniem osób ją propagujących, pomaga również w zwalczaniu cukrzycy i insulinooporności, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory oraz schorzenia układu krwionośnego. Najprawdopodobniej ma to związek z tym, że organizm osoby stosującej posty przerywane jest w mniejszym stopniu narażony na szkodliwy wpływ stresu oksydacyjnego. Intermittent fasting sprzyja poza tym obniżeniu poziomu cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, dzięki czemu można zapobiec rozwojowi miażdżycy. Wpływa ponadto na szybszą regenerację organizmu oraz służy poprawie procesów pamięci i koncentracji.
Czy przerywany post jest bezpieczny?
W przypadku osób o dobrym stanie zdrowia post przerywany nie stanowi niebezpieczeństwa – pod warunkiem ścisłego przestrzegania jego zasad. Przede wszystkim nie należy objadać się w okienkach żywieniowych. Możliwość stosowania czasowej głodówki należy skonsultować z lekarzem, jeżeli cierpimy na choroby przewlekłe lub przyjmujemy leki. Z przerywanego postu powinny zrezygnować zwłaszcza kobiety w ciąży, osoby z niedowagą, wykonujące ciężką pracę fizyczną, a także zmagające się z takimi schorzeniami jak hipoglikemia reaktywna oraz choroby tarczycy.
Zadbaj o optymalne trawienie
Szeremeta odrzuciła pół miliona
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?