Posiłki w szpitalach. Te jedzenie może nawet zaszkodzić...

    Posiłki w szpitalach. Te jedzenie może nawet zaszkodzić zdrowiu. Zatrważające wyniki kontroli NIK. Szokujące zdjęcia [FOTO]

    luk

    Gazeta Współczesna

    Aktualizacja:

    Gazeta Współczesna

    Jedzenie serwowane w szpitalach nie pomaga wyzdrowieć, a może nawet zaszkodzić zdrowiu! Zatrważające wyniki kontroli NIK
    1/9
    przejdź do galerii

    Jedzenie serwowane w szpitalach nie pomaga wyzdrowieć, a może nawet zaszkodzić zdrowiu! Zatrważające wyniki kontroli NIK ©fb.com/szpitalnyposilek

    W większości kontrolowanych szpitali pacjenci otrzymywali posiłki nieadekwatne do stanu zdrowia. Były one przygotowywane z surowców niskiej jakości, o niewłaściwych wartościach odżywczych. Pacjentom serwowano zbyt mało warzyw i owoców, za dużo mięsa czerwonego, tłustych przetworów mięsnych, tłustych wędlin, w tym gorszej jakości.
    System ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach - alarmuje Najwyższa Izba Kontroli. Przepisy nie określają norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia szpitalnego, czy zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach. Dostarczane produkty nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić - wskazała w raporcie NIK.

    Zobacz galerię

    W większości kontrolowanych szpitali pacjenci otrzymywali posiłki nieadekwatne do stanu zdrowia. Były one przygotowywane z surowców niskiej jakości, o niewłaściwych wartościach odżywczych. Bywało, że jadłospisy diety podstawowej nie pokrywały się z danymi deklarowanymi przez producentów na etykietach produktów.

    Badania próbek posiłków szpitalnych przeprowadzonych na zlecenie NIK przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Handlowej, wykazały niedobory składników odżywczych, mogących powodować uszczerbek na zdrowiu pacjentów, jak np.: odwapnienie, zmiękczenie i zniekształcenie kośćca, niedokrwistość, niedotlenienie tkanek , nadmierną pobudliwość mięśniową , drżenie i bolesne skurcze mięśni, stany lękowe, bezsenność, nadciśnienie czy zaburzenia w funkcjonowaniu nerek.

    Niedoborom tym towarzyszyła zwiększona podaż np. witaminy A, która w nadmiarze może być toksyczna. W większości szpitali stwierdzono ponadto zbyt duży udział soli w posiłkach (od 142% do 374% normy), a także zaniżaną (od 3% do 28%), bądź zawyżaną (od 13% do 50%) wartość kaloryczną posiłków.

    Zobacz też Na co chorujemy najczęściej? Sprawdź listę chorób, na które w 2017 roku chorowali Podlasianie: grypa, krztusiec, HIV (lista)

    Pacjentom serwowano zbyt mało warzyw i owoców, za dużo mięsa czerwonego, tłustych przetworów mięsnych, tłustych wędlin, w tym gorszej jakości. Podawano potrawy trudnostrawne i bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, ryby konserwowe lub hodowane w rejonach zanieczyszczonych, a także substytuty deklarowanych w jadłospisie produktów: zamiast „masła” - „tłuszcz mleczny do smarowania”, zamiast „sera” - suszony hydrolizat białkowy o smaku sera i aromacie sera. Nie dostawali jogurtu lub mleka acidofilnego, a ryb morskich stanowczo za mało.

    O skuteczności leczenia pacjentów w szpitalach decyduje nie tylko właściwie prowadzony przez personel medyczny proces leczniczy, ale także prawidłowe żywienie chorych oraz edukacja żywieniowa.

    Wyniki kontroli NIK potwierdzają dane z kontroli podlaskiego sanepidu. Badaniami sposobu żywienia w 2017 roku objęto 692 obiekty żywienia zbiorowego zamkniętego, do oceny teoretycznej sposobu żywienia pobrano ogółem 35 próbek (zestawień dekadowych), z czego 28, tj.80,0% nie spełniało zaleceń. Materiały pobierano w blokach żywienia w szpitalach, domach opieki społecznej, w stołówkach w bursach i internatach oraz żłobkach i domach małego dziecka.

    Sieć szpitali - województwo podlaskie (lista)

    Przyczyną kwestionowania próbek zbadanych teoretycznie była nieprawidłowa wartość energetyczna oraz niewłaściwy procent udziału energii z białka i tłuszczu - negatywnie oceniono 53,57% próbek.

    Ponadto w części próbek stwierdzono niezgodną z zaleceniami zawartość witaminy C, niewłaściwą zawartość wapnia oraz żelaza, przypadającą na jeden dzień ocenianej dekady.

    Ponadto w trakcie czynności kontrolnych oceniono 678 jadłospisów, z czego w 70 przypadkach wniesiono zastrzeżenia i uwagi, co stanowi 10,32% ogółu przeanalizowanych.

    Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości to: brak dodatków warzywnych i/lub owocowych głównie w posiłkach serwowanych na śniadania i kolacje oraz brak wykorzystania warzyw / owoców sezonowych, mało urozmaicone żywienie w ciągu ocenianej dekady (powtarzające się produkty wchodzące w skład posiłków, wąski asortyment używanych surowców), brak pełnowartościowego źródła białka w głównych posiłkach serwowanych w ciągu dnia.

    Przykłady posiłków serwowanych w szpitalach można oglądać w internecie. Np. na FB na stronie "Posiłki w szpitalach" wielokrotnie prezentowane były dania serwowane m.in. w podlaskich szpitalach.







    Magazyn Informacyjny

    Czytaj treści premium w Kurierze Porannym Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (4)

    Dodaj komentarz
    Wszystkie komentarze (4) forum.poranny.pl

    Zapytaj lekarza

    1 3 4 5 ... 26 »
    28 stycznia

    Światowy Dzień Trędowatych

    zobacz więcej »