Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Nowa Rada Miejska w Birczy i nowy burmistrz Anny Szymaszek rozpoczęli IX kadencję

Nowa Rada Miejska w Birczy i nowy burmistrz Anny Szymaszek rozpoczęli IX kadencję

Dzień Bibliotekarza w Grodzisku. Życzenia, gratulacje i spektakl teatralny

Dzień Bibliotekarza w Grodzisku. Życzenia, gratulacje i spektakl teatralny

Polecamy

Grand Chess Tour. Carlsen i Yi prowadzą w Warszawie po drugim dniu

Grand Chess Tour. Carlsen i Yi prowadzą w Warszawie po drugim dniu

Kolejny pasjonujący etap w Giro d'Italia. Debiutanckie podium we Włoszech WIDEO

Kolejny pasjonujący etap w Giro d'Italia. Debiutanckie podium we Włoszech WIDEO

Legenda skoków narciarskich w Polsce. Zaskakujące powody wizyty?

Legenda skoków narciarskich w Polsce. Zaskakujące powody wizyty?