Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Z Kazachstanu do Sułowa - Grzelczak strzela w IV lidze

Z Kazachstanu do Sułowa - Grzelczak strzela w IV lidze

Tak było na ostatniej imprezie w Venus Planet. Zobacz zdjęcia

Tak było na ostatniej imprezie w Venus Planet. Zobacz zdjęcia

Polecamy

Przed nami Pełnia Różowego Księżyca. Ostrzeżenie dla trzech znaków zodiaku!

Przed nami Pełnia Różowego Księżyca. Ostrzeżenie dla trzech znaków zodiaku!

Reklamy na VOD już w Polsce – będziesz oglądać?

Reklamy na VOD już w Polsce – będziesz oglądać?

Kiedy zbierzesz młode pędy sosny? To już czas!

Kiedy zbierzesz młode pędy sosny? To już czas!