Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
1 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 3 kg ziemniaków wybranych odmian, 3 jajka, 30 dkg...
fot. Archiwum

Oto 14 regionalnych dań, z których słynie woj. podlaskie. Uwaga, zgłodniejesz!

Babka ziemniaczana ułańska

Składniki: 3 kg ziemniaków wybranych odmian, 3 jajka, 30 dkg cebuli, ˝ kg podgarla lub boczku, pieprz, sól, odrobina Vegety, masło do posmarowania blaszki, bułka tarta do jej posypania.

Sposób przygotowania: Najpierw podsmażamy cebulę z podgarlem. Rozbijamy jajka w mikserze i smarujemy blaszkę, po czym tarkujemy ziemniaki. Można też starkować jedną cebulę. Następnie należy szybko wymieszać wszystkie składniki, 10 minut wcześniej rozgrzać piekarnik. Taką babkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 400 oC. Po upływie około ˝ godziny, gdy ciasto zacznie się już zapiekać, zmniejszamy temperaturę. Pieczemy jeszcze około 2 godzin. Dobrze upieczona babka odstaje od blaszki.

Ciekawostki: Do mistrzowskiej babki dodano do środka wałeczki z mielonego mięsa indyczego.

Zobacz również

Z Ciechocinka do Brazylii. Dentysta z Polski będzie uczyć innych

NOWE
Z Ciechocinka do Brazylii. Dentysta z Polski będzie uczyć innych

Biblijny Marc Chagall w Muzeum Historycznym w Sanoku

Biblijny Marc Chagall w Muzeum Historycznym w Sanoku

Polecamy

W czwartek startują mistrzostwa Europy i olimpijskie kwalifikacje w wioślarstwie

W czwartek startują mistrzostwa Europy i olimpijskie kwalifikacje w wioślarstwie

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia

Czy witaminę D powinno się brać cały rok? Wiele zależy od trybu życia

Usuń łatwo i szybko tło ze zdjęcia. Nawet, jeśli się na tym nie znasz

Usuń łatwo i szybko tło ze zdjęcia. Nawet, jeśli się na tym nie znasz