MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysłowe ciasto z burakami przykuwa uwagę. Upiecz je, aby zaskoczyć gości. Miłośnicy czekolady oniemieją z zachwytu

Anna Daniluk
Domowe ciasto z buraków i rozpuszczonej czekolady to jeden z rodzajów klasycznego brownie.
Domowe ciasto z buraków i rozpuszczonej czekolady to jeden z rodzajów klasycznego brownie. 123rf.com/vaaseenaa/zdjęcie ilustrujące
Dodawanie buraków do ciasta może wydawać się dziwacznym pomysłem. Jednak zaufaj mi, że ma to sens. Ciasto czekoladowe z dodanymi burakami jest wilgotne, słodkie i rozpływa się w ustach. W wersji dietetycznej możesz całkowicie zrezygnować z cukru kryształu i postawić tylko na słodki smak buraków. Oto przepis na ciasto z buraków na co dzień i od święta.

W skrócie:

Zestawienie płynnej czekolady i zblendowanych buraków może brzmieć nietypowo, a nawet ocierać się o szaleństwo. Jednak to połączenie tworzy prawdziwy kulinarny hit. Buraki nadają ciastu dodatkowej wilgotności i wzmacniają kolor. Dodatkowo czekolada w połączeniu z burakiem zyskuje jeszcze bardziej wyrazisty, głęboki smak. Jeśli szukasz przepisu, który jest jednocześnie smakowity, zdrowszy niż tradycyjne wypieki i banalnie prosty do wykonania, to ten przepis jest dla ciebie.

Ciasto z buraków – prosty przepis na czekoladowy wypiek

Liczba porcji: dla 10-12 osób.

Czas przygotowania: 1 i 20 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g ugotowanych lub upieczonych wcześniej buraków,

  • 200 g gorzkiej czekolady minimum 70 procent kakao,

  • 180 g mąki pszennej,

  • 80 g cukru trzcinowego,

  • 3 jajka,

  • 100 ml oleju kokosowego lub roślinnego,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

  • 1 łyżka kakao,

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,

  • szczypta soli.

Jak zrobić ciasto z buraków?

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane lub upieczone buraki zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera ręcznego. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, sięgnij po pieczone buraki.

  2. Następnie w kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę, mieszaj, aby nie przywarła. Odstaw na chwilę, aby przestygła.

  3. W dużej misce ubij jajka z cukrem trzcinowym, aż masa stanie się jasna i puszysta. Powinna potroić objętość.

  4. Następnie dodaj olej oraz ekstrakt z wanilii i wymieszaj.

  5. Do masy jajecznej dodaj zblendowane buraki oraz roztopioną czekoladę. Delikatnie wymieszaj składniki.

  6. W osobnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i szczyptę soli.

  7. Następnie stopniowo dorzucaj suche składniki do masy czekoladowo-buraczanej, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą.

  8. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm lub prostokątnej blaszki 20 × 30 cm, wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.

  9. Ciasto z burakami piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut, do momentu, aż wykałaczka włożona w środek ciasta będzie sucha.

  10. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia na kratce.

Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem lub podawać z lodami waniliowymi. Możesz też je udekorować świeżymi sezonowymi owocami np.: malinami lub truskawkami. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny