- Indonezja i kraje ASEAN to dla polskiego mleczarstwa niezwykle interesujący rynek, z potencjałem konsumenckim większym niż cała Europa. Dlatego powinniśmy jak najszybciej zaznaczyć tam naszą obecność. W czasie mojej listopadowej wizyty w Indonezji z Komisarzem Philem Hoganem, miałam okazję spotkać się z wieloma lokalnymi importerami, którzy podkreślali wysoką jakość europejskich produktów. Szczególnym zainteresowaniem cieszyło się mleko w proszku oraz skondensowane mleko, które Indonezyjczycy uwielbiają – komentuje Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka .
Głównym produktem mleczarskim eksportowanym z Polski do Indonezji jest serwatka w proszku, następnie odtłuszczone mleko w proszku. W okresie I-X 2016 r. Indonezja była jednym z największych odbiorców polskich produktów mleczarskich spośród krajów trzecich (spoza UE).
W związku z powyższym, w celu przygotowania stanowiska, branża mleczarska została poproszona o przedstawienie następujących kwestii:
- wykazu produktów mleczarskich, które powinny być objęte zwiększeniem preferencyjnego dostępu do rynku indonezyjskiego,
- - informacje na temat barier w dostępie do rynku Indonezji (w szczególności, weterynaryjnych i fitosanitarnych),
- - wykazu produktów, w zakresie których istnieje zagrożenie dla produkcji krajowej ze strony nadmiernego importu z Indonezji.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?