- Miniony rok możemy zaliczyć do naprawdę udanych. Był to czas pełen wyzwań i nowości. Uzyskaliśmy zadowalające przychody, a nasza pozycja na polskim rynku spożywczym stała się jeszcze bardziej stabilna - mówi prezes PZZ Sylwia Majewicz.
Zmodernizowany młyn i laboratoria
Jedną z najważniejszych inwestycji, jaką przeprowadziły Podlaskie Zakłady Zbożowe, była generalna modernizacja młyna. W nienaruszonym stanie została konstrukcja budynku, a wymieniono całe wyposażenie. Firma kupiła nowoczesne maszyny do przemiału wprowadzając jeszcze wyższe standardy bezpieczeństwa i jakości produktu. Dzięki temu znacząco wzrosły jej możliwości produkcyjne.
- Modernizacja młyna umożliwiła nam podniesienie standardów i bezpieczeństwa produkcji. Dzięki temu uzyskaliśmy certyfikat BRC8, czyli najwyższy międzynarodowy system kontroli jakości. Otworzyło to nam drzwi do wielu znaczących firm na rynku. W rok po skończonej modernizacji podwoiliśmy naszą sprzedaż – podkreśla prezes PZZ.
Kolejne dwie bardzo ważne inwestycje to nowoczesne laboratorium oraz piekarnia wypiekowa, która bardzo szczegółowo sprawdza produkowane mąki, by spełnić wymagania każdego klienta.
Coraz większy własny tabor
Ponadto PZZ zainwestowały także w rozwój floty pojazdów. Własne naczepy odbierają olbrzymie ilości zbóż od współpracujących z firmą rolników. Jej auta dostawcze dowożą mąkę w workach i kilogramowych paczkach do sieci handlowych, hurtowni i piekarni. Z kolei cysterny mączne (tzw. mąkowozy) transportują mąkę luzem do licznych piekarni i zakładów przemysłowych.
- W ubiegłym roku do naszego taboru samochodowego dołączyło kilkanaście aut. Stawiamy na rozwój, bo to właśnie dzięki własnej rozbudowanej logistyce możemy elastycznie i terminowo dostarczać mąkę do najdalszych zakątków Polski i Litwy - informuje Sylwia Majewicz.
Dodaje też, że na finiszu jest kolejna inwestycja PZZ. Chodzi o spedycję mączną oraz mieszalnię Buhler’a, które znacznie ułatwią załadunek mąk do cystern mącznych.
Ludzie, czyli kapitał firmy
Równolegle modernizowany jest młyn w Suwałkach i rozbudowywany spichlerz w Brańsku. Wkrótce w białostockim zakładzie powstanie nowoczesna spedycja otrębowa, niezbędna do sprawnej dystrybucji. Natomiast tzw. płatkarnia po zakończeniu modernizacji znacząco zwiększy swoją wydajność.
Dziś białostockie PZZ zatrudniają ponad stu pracowników. Są jednym z największych w Polsce producentów mąk pszennych i żytnich oraz płatków owsianych i jęczmiennych.
- Wyspecjalizowana kadra z dużym doświadczeniem to ogromny kapitał firmy. Zaangażowana załoga dbająca o każdy szczegół i zadowolenie najbardziej wymagającego Klienta to wartość dodana naszej firmy - zapewnia prezes Majewicz.
W 2019 roku Podlaskie Zakłady Zbożowe SA docenili konsumenci, którzy przyznali produktom firmy tytuł Podlaskiej Marki w prestiżowym konkursie, który co roku organizuje marszałek województwa podlaskiego. Dodatkowo, produkty PZZ zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, którą prowadzi minister rolnictwa i rozwoju wsi.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?