Wśród pysznych dań nie zabraknie czegoś dla wegan i bezglutenowców, będą aromatyczne kawy, orzeźwiające lemoniady, wspaniałe lody i świeże wypieki. Nie zabraknie strefy chilloutu czy strefy przeznaczonej dla najmłodszych, gdzie rozwijające wyobraźnię gry i zabawy poprowadzi Pomysłowa Kredka. Już tradycyjnie pojawią się też wolontariusze ze Schroniska dla zwierząt w Białymstoku z psiakami gotowymi do adopcji.
Kulinarne spotkania w ogrodach Pałacu Branickich to już tradycja. W tym roku Podlasie Śniadanie Mistrzów odbędzie się już po raz czwarty. Pompa będzie o wiele większa. Bo miasto zdecydowało się wspomóc imprezę kwotą 45 tys. zł. Dzięki temu w tym roku na śniadaniu pod pałacem spotkamy się aż trzy razy – właśnie 16 czerwca, ale też 21 lipca i 18 sierpnia.
Za każdym razem kulinarne specjały przygotują białostockie kawiarnie i restauracje. – Te najlepsze, przez nas wyselekcjonowane – podkreśla Joanna Kozłowska, blogerka kulinarna i organizatorka Podlaskiego Śniadania Mistrzów. Co to znaczy? Aby wziąć udział w Podlaskim Śniadaniu Mistrzów, szefowie lokali muszą udowodnić, że dbają o produkt, używają lokalnych i faktycznie świeżych produktów.
Każda z trzech wakacyjnych imprez będzie inna. Bo na każdą zaproszono inne restauracje, ale też każda ma inne hasło przewodnie. Pierwsza edycja, ta czerwcowa, odbędzie się w czerwcu pod hasłem „Dookoła świata”. – Restauratorzy w menu zaproponują przynajmniej jedno danie inspirowane kulinarnych tradycjami z różnych zakątków świata. Również producenci zaprezentują egzotyczne smakołyki – opowiada Joanna Kozłowska.
- Wśród atrakcji przewidziane są degustacje kuchni narodowych przygotowane przez Białostocki Korpus Konsularny, pokaz robienia pierekaczewnika w wykonaniu Dżennety Bogdanowicz z Tatarskiej Jurty oraz kącik językowy z angielskim (szkoła językowa ABC) i hiszpańskim (szkoła Gran Via) oraz naukę tańców narodowych na trawie.
- Druga edycja pod hasłem „Rozsmakowani w kinie” to kulinarna podróż do świata kina, zrealizowana w dwóch odsłonach. Część dzienna to dania przygotowane przez restauratorów, inspirowane kinematografią polską lub zagraniczną. Szefowie kuchni przygotują potrawy z ich ulubionych filmów lub ukochane dania postaci filmowych. Park rozbrzmi też muzyką filmową. – Wieczorem zaś, ponownie spotkamy się w parku, na letnim kinie plenerowym o tematyce kulinarnej.
- Sierpniowa, zamykająca sezon trzecia edycja będzie pod nieco abstrakcyjnym hasłem „POMIDOR”. Każdy z restauratorów przygotuje inną propozycję dania z pomidorem w roli głównej. Park zdobią wizerunki pomidora w różnej postaci.
Kto będzie?
WYSTAWCY 2018
- KOKU SUSHI
- TOKAJ
- CZARNA OWCA
- ŚWIĘTOJAŃSKA 21
- KWESTIA CZASU
- BELLA MOZZARELLA
- ZACHODNIA
- JAMES BOMBALINA
- KAWELIN
- INNA BAJKA
- PARNICZEK
- ORANŻERIA
- MIODOSYTNIA
- FLY HIGH
- 5 DĘBÓW
- STARA SZKOŁA
- 7 METOD
- ROWEROWA
- MAISON DU CAFE
- TARTALINA
- DOHO
- GALLO NERO
- James BOMBALINA
- Z DRUGIEJ STRONY RYNKU
- BISTRO DOBRA ZMIANA
- CECHOWA
- SWEET FIT
- SZTUKA MIĘSA
- TATARSKA JURTA
- BARISTACJA
- BATYSKAF
- OLEJOWY RAJ
- MASLOVE
- JAGLANKA
- PIGWONIADA
- CYTRYNOWE KRÓLOWE
- DWORZYSK
- SVOJE
- XUFAS
- LA KAFO
- ALESSIA DI DONATO
- ŁUKASZÓWKA
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?