Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
1 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 3 kg ziemniaków wybranych odmian, 3 jajka, 30 dkg...
fot. Archiwum

Oto 14 regionalnych dań, z których słynie woj. podlaskie. Uwaga, zgłodniejesz!

Babka ziemniaczana ułańska

Składniki: 3 kg ziemniaków wybranych odmian, 3 jajka, 30 dkg cebuli, ˝ kg podgarla lub boczku, pieprz, sól, odrobina Vegety, masło do posmarowania blaszki, bułka tarta do jej posypania.

Sposób przygotowania: Najpierw podsmażamy cebulę z podgarlem. Rozbijamy jajka w mikserze i smarujemy blaszkę, po czym tarkujemy ziemniaki. Można też starkować jedną cebulę. Następnie należy szybko wymieszać wszystkie składniki, 10 minut wcześniej rozgrzać piekarnik. Taką babkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 400 oC. Po upływie około ˝ godziny, gdy ciasto zacznie się już zapiekać, zmniejszamy temperaturę. Pieczemy jeszcze około 2 godzin. Dobrze upieczona babka odstaje od blaszki.

Ciekawostki: Do mistrzowskiej babki dodano do środka wałeczki z mielonego mięsa indyczego.

Zobacz również

Gra trzecia liga. Czarni z Avią, KSZO z Wieczystą, Star z Chełmianką [WYNIKI, TABELA]

Gra trzecia liga. Czarni z Avią, KSZO z Wieczystą, Star z Chełmianką [WYNIKI, TABELA]

Monika Fedusio, przyjmująca Chemika: To moje pierwsze złoto. Nie zatrzymuję się

Monika Fedusio, przyjmująca Chemika: To moje pierwsze złoto. Nie zatrzymuję się

Polecamy

15-letni rowerzysta potrącony na przejściu dla pieszych

15-letni rowerzysta potrącony na przejściu dla pieszych

Stadion pełen książek i gwiazd

PLUS
Stadion pełen książek i gwiazd

Iga Świątek już w półfinale w Stuttgarcie! Zacięty mecz z Emmą Raducanu!

Iga Świątek już w półfinale w Stuttgarcie! Zacięty mecz z Emmą Raducanu!