Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
12 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: 2 kg ziemniaków, 0,5 kg mięsa mielonego, 1...
fot. Archiwum

Oto 14 regionalnych dań, z których słynie woj. podlaskie. Uwaga, zgłodniejesz!

Pyzy

Składniki: 2 kg ziemniaków, 0,5 kg mięsa mielonego, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 2 jajka, sól i pieprz ziołowy do smaku

Sposób przygotowania: 1 kg ziemniaków zetrzeć na tarce, natomiast pozostałe ziemniaki należy ugotować. Startą masę ziemniaczaną wyrabiamy razem z ugotowanymi ziemniakami, dodając mąkę. Mieszaninę wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednorodnego ciasta, które następnie formujemy w plastry o średnicy ok. 10 cm.

Mielone mięso mieszamy z przyprawami. Na środek każdego plastra nakładamy łyżkę mielonego mięsa i zawijamy. Tak powstałe pyzy wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 20 min.

Zobacz również

Opatowski Rynek i jego historia na archiwalnych zdjęciach. Zobacz!

Opatowski Rynek i jego historia na archiwalnych zdjęciach. Zobacz!

Spał na Rynku, został okradziony. Złodzieja wypatrzył na monitoringu strażnik miejski

Spał na Rynku, został okradziony. Złodzieja wypatrzył na monitoringu strażnik miejski

Polecamy

Będzie zmiana na pozycji wiceliderki rankingu? To ona teraz najbardziej zagraża Idze!

Będzie zmiana na pozycji wiceliderki rankingu? To ona teraz najbardziej zagraża Idze!

Czy na działce ROD można urządzić grilla? Nie wszystko wolno. Sprawdź

Czy na działce ROD można urządzić grilla? Nie wszystko wolno. Sprawdź

Co oznacza szarpanie silnika? Mechanik mówi co trzeba zrobić

Co oznacza szarpanie silnika? Mechanik mówi co trzeba zrobić