Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
11 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki: Ciasto: 1 kg mąki, 1 jajko, 600 ml ciepłej wody,...
fot. Archiwum

Oto 14 regionalnych dań, z których słynie woj. podlaskie. Uwaga, zgłodniejesz!

Pierogi

Składniki: Ciasto: 1 kg mąki, 1 jajko, 600 ml ciepłej wody, szczypta soli, trochę oleju; Farsz w zależności od rodzaju nadzienia: farsz mięsny – mięso z dziczyzny, cebula, przyprawy; farsz grzybowy – kapusta kiszona, grzyby suszone, cebula, przyprawy; pierogi ruskie – ziemniaki gotowane, twaróg, cebula, masło, sól i pieprz

Sposób przygotowania: Pierogi robione są na cztery różne sposoby: pierogi ruskie, z grzybami, z mięsem i na słodko z jagodami.

Ciekawostki Pierogi były produkowane przez mieszkańców Białowieży i okolic już w okresie międzywojennym.

Zobacz również

Święto 3 Maja w Muzeum imienia Orła Białego w Skarżysku. Zlot klasyków i koncert

NOWE
Święto 3 Maja w Muzeum imienia Orła Białego w Skarżysku. Zlot klasyków i koncert

Agitacja wyborcza na fanpage'u jasielskiej szkoły. "Administrator pomylił profile"

NOWE
Agitacja wyborcza na fanpage'u jasielskiej szkoły. "Administrator pomylił profile"

Polecamy

Spółdzielnia Mleczarska "KaMos" 26. zakładem w Grupie Mlekovita

Spółdzielnia Mleczarska "KaMos" 26. zakładem w Grupie Mlekovita

Dziś pierwszy mecz finałowy PlusLigi siatkarzy. Szykują się wielkie emocje!

Dziś pierwszy mecz finałowy PlusLigi siatkarzy. Szykują się wielkie emocje!

Sekrety paryskich podziemi. Co kryje się pod miastem?

Sekrety paryskich podziemi. Co kryje się pod miastem?