Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki 25 dkg włoszczyzny, 50 dkg buraków ćwikłowych,...
fot. Pixabay

Oto 14 regionalnych dań, z których słynie woj. podlaskie. Uwaga, zgłodniejesz!

Barszcz wiejski

Składniki 25 dkg włoszczyzny, 50 dkg buraków ćwikłowych, 0,25 litra kwasu z ogórków, 2,5 litra wody, kostka mięsna, 12 dkg śmietany, ząbek czosnku, sól, cukier, liść laurowy.

Sposób przygotowania: Buraki dokładnie umyć, ugotować w łupinkach, następnie obrać, pokroić w cienkie plastry, zalać przygotowanym wywarem warzywno-mięsnym i wolno gotować około 30 minut, dodając część kwasu z ogórków. Na końcu dodać pozostałą ilość kwasu, śmietanę, roztarty z solą czosnek i liść laurowy. Doprawić do smaku i zagotować. Podawać z fasolą ugotowaną na sypko lub z ziemniakami.

Przepis został udostępniony przez powiat łomżyński.

Zobacz również

Mężczyźni z Włocławka planowali pozbyć się odpadów niezgodnie z przepisami

NOWE
Mężczyźni z Włocławka planowali pozbyć się odpadów niezgodnie z przepisami

Kolejny rekord świata wisi w... Szanghaju? Duplantis największą gwiazdą DL

NOWE
Kolejny rekord świata wisi w... Szanghaju? Duplantis największą gwiazdą DL

Polecamy

Regiony będą wdrażać adaptację do zmian klimatu?

Regiony będą wdrażać adaptację do zmian klimatu?

Kiedy pić kawę? Ekspertka od snu podaje konkretną godzinę

Kiedy pić kawę? Ekspertka od snu podaje konkretną godzinę

Piąty start Huberta Hurkacza w Madrycie. Polak poprawi najlepsze osiągnięcie?

Piąty start Huberta Hurkacza w Madrycie. Polak poprawi najlepsze osiągnięcie?