Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Podlaskie. Kupując żywność coraz częściej stawiamy na jakość

Barbara Kociakowska [email protected] tel. 85 748 74 53
Wcale nie jest tak, że w województwie podlaskim, które jest regionem biedniejszym, zainteresowanie tradycyjną żywnością jest mniejsze niż w innych częściach kraju. Najchętniej kupowane są dobre wędliny, pieczywo i sery.
Wcale nie jest tak, że w województwie podlaskim, które jest regionem biedniejszym, zainteresowanie tradycyjną żywnością jest mniejsze niż w innych częściach kraju. Najchętniej kupowane są dobre wędliny, pieczywo i sery.
Tradycyjne wędzone wędliny, dobre sery, ekologiczne owoce i warzywa. Za takie produkty jesteśmy w stanie zapłacić dwa lub nawet trzy razy więcej. I coraz chętniej po nie sięgamy.Tradycyjne wędzone wędliny, dobre sery, ekologiczne owoce i warzywa. Za takie produkty jesteśmy w stanie zapłacić dwa lub nawet trzy razy więcej. I coraz chętniej po nie sięgamy.

Rzeczywiście, w ostatnich miesiącach zdecydowanie zauważalny jest wzrost sprzedaży produktów z grupy premium – mówi Mariusz Misiewicz, product manager Przemysłu Mięsnego Białystok.

Jak mówi, konsumenci coraz bardziej doceniają oryginalne, wykwintne wyroby i są w stanie za produkty z górnej półki zapłacić więcej. A w ofercie PMB takie właśnie wyroby znajdziemy. Są to: kindziuk oraz grupa wędzonek surowo dojrzewających.

Ostatnio znacząco wzrasta zwłaszcza sprzedaż podstawowego produktu z grupy premium – kindziuka. Jak ocenia Mariusz Misiewicz dzieje się tak m.in. dzięki pozyskaniu znaczących sieci handlowych. Pozwoliło to na „szerszy” dostęp do tego asortymentu.

– W efekcie wzrost zapotrzebowania i sprzedaży jest znaczący – podsumowuje product manager PMB. – A i prognozy na przyszłość dla wyrobów segmentu premium są optymistyczne. Stały wzrost zainteresowania tymi produktami wśród konsumentów utwierdza nas w przekonaniu, że warto doskonalić i utrzymywać wysoką jakość tych produktów.

To, że jest duże zapotrzebowanie na dobrą żywność potwierdza również Sebastian Popławski, organizator jarmarków produktów regionalnych. Jarmarki takie odbywają się w weekendy w galeriach handlowych w całej Polsce. Można wówczas kupić m.in. tradycyjne wędliny, sery, pieczywo, miody, wędzone ryby, ciasta takie jak sękacz czy mrowisko. I pomimo tego, że kiełbasa kosztuje tam około 30 zł/kg, a wędzona szynka około 40 zł, klientów nie brakuje.

– Ludzie łakną takich rzeczy, choć z pewnością nie kupują ich codziennie – mówi Sebastian Popławski.

I, jak zauważa, wcale nie jest tak, że w województwie podlaskim, które jest regionem biedniejszym, zainteresowanie tradycyjną żywnością jest mniejsze niż w innych częściach kraju. Najchętniej kupowane są dobre wędliny, pieczywo i sery. O tym, że dobry produkt jest w cenie, przekonali się producenci serów korycińskich. Jeszcze kilka lat temu kilogram – mało znanego jeszcze – korycińskiego sera kosztował 11 zł. Dziś jest to już 30-35 zł, a chętnych do zakupu tego regionalnego specjału nie brakuje.

 

Ranking czynników ważnych przy wyborze produktów żywnościowych (skala ocen od 1 do 5)

♦ przyzwyczajenie - 4,23

♦ tradycyjna metoda i receptura - 4,11

♦ pochodzenie produktu - 4,07

♦ miejsce wytwarzania/produkcji - 4,05

♦ opakowanie - 3,75

Źródło: TNS OBOP

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny