Dzięki dopłatom do gospodarstw ekologicznych rolnicy, którzy zdecydowali się na produkcję bez używania chemii, mogą wyjść na swoje – nawet jeśli na rynku chwilowo spadnie zapotrzebowanie na zdrową żywność.[/b]
Sprzedaż ekologicznych produktów rosła w dość dużym tempie. Trochę wyhamował ją kryzys gospodarczy w Europie. Bo zdrowa żywność, która wymaga większego nakładu pracy, jest droższa. Dlatego produkty ekologiczne kosztują o 20-30 proc. więcej od tych, które zostały wyprodukowane w sposób konwencjonalny.
Trudniej, ale bez problemów
– Zainteresowanie moimi serami systematycznie rosło w ciągu ostatnich lat – mówi Janusz Sakowicz, właściciel dwudziestohektarowego gospodarstwa ekologicznego z Rogowa. – Bo byli ludzie, których było na to stać. W tym roku zapotrzebowanie jest trochę mniejsze.
Jednak, mimo to, nie ma on problemów ze zbytem. Na bieżąco sprzedaje sery wyprodukowane w swoim gospodarstwie. A w Rogowie sery są robione w sposób tradycyjny. Do produkcji gospodarze wykorzystują wyłącznie mleko od krów rasy czerwonej polskiej – mają ich 20 w swoim gospodarstwie (otrzymują do nich dodatkowe dopłaty, bo jest to rasa zachowawcza).
Również Stanisław Kulpa, który prowadzi w Wojszkach gospodarstwo ekologiczne o powierzchni ok. 200 hektarów zauważa, że teraz trudniej jest sprzedać ekologiczną żywność.
Już widać poprawę
– Rynek jeszcze się nie pozbierał po kryzysie, choć już powoli zaczyna się odbudowywać – mówi Stanisław Kulpa.
Wcześniej mógł on sprzedać (głównie do Niemiec) każdą ilość wyprodukowanej w swoim gospodarstwie żywności: jęczmienia, owsa, orkiszu, ziemniaków. W tym roku zdarzało mu się sprzedawać zboże wyhodowane bez chemii po normalnej cenie. Zazwyczaj była ona 30-40 proc. wyższa niż cena zboża, które uprawiane jest w sposób tradycyjny. Faktem jest, że w tym roku cena ziarna i tak jest bardzo wysoka.
– Oczywiście, jeśli ktoś szuka ziarna ekologicznego, wówczas jest w stanie zapłacić więcej – mówi Stanisław Kulpa. – Jednak ostatnio zdarza się to rzadko.
Z jego obserwacji wynika, że najczęściej produkty ekologiczne (np. mięso z królików) są zamawiane dla małych dzieci. Na tym ludzie oszczędzać nie chcą.
Dominują zboża
– Podlascy gospodarze ekologiczni uprawiają przede wszystkim zboża i rośliny motylkowe – mówi Małgorzata Wróblewska z Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Są też plantacje roślin jagodowych: porzeczek, malin. Sporą powierzchnię zajmuje także aronia.
Andrzej Chylicki ze Sztabina, który ma czternastohektarową plantację aronii, nie był zadowolony z ceny jaką mógł otrzymać w skupie. Postanowił wziąć sprawy we własne ręce. Całe swoje zbiory zawiózł do oddalonej o 600 km tłoczni. Tam przetworzył je na soki i nektary – w sumie 20 tys. butelek.
– Sprzedaż wcale nie idzie tak gładko – mówi Andrzej Chylicki. – Sok z aronii to zupełnie nieznany produkt na rynku.
Rolnik rozprowadza go po całej Polsce. Można go znaleźć zarówno w dużych centrach handlowych, takich jak warszawskie „Złote Tarasy” czy łódzka „Manufaktura”, jak i małych sklepikach z żywnością ekologiczną. Aby przerobić aronię, musiał dużo zainwestować (koszty transportu, wynajęcie tłoczni).
Brakuje przetwórstwa
– W tym roku podlascy gospodarze będą uprawiać też ogórki ekologiczne – mówi Małgorzata Wróblewska. Pojawił się bowiem podmiot zainteresowany ich skupem i dalszym przerobem.
A jakie problemy mają nasze gospodarstwa produkujące zdrową żywność? Jak mówi specjalistka z PODR, narzekają na słabo rozwinięte przetwórstwo. Skarżą się też na papierologię – ogrom dokumentacji, którą muszą gromadzić.
Ważne
Średnia powierzchnia gospodarstwa ekologicznego w woj. podlaskim wynosi 17,3 hektara i jest o 6 hektarów większa niż normalnego gospodarstwa. W woj. podlaskim ekologiczne uprawy zajmują ponad 35,5 tys. hektarów.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?