Aż 30 proc. masła produkowanego w Polsce to masło z Mlekovity. Dynamika jego sprzedaży z roku na rok rośnie i w zeszłym roku osiągnęła poziom dwucyfrowy. W wyborach zakupowych Polaków masło z Mlekovity jest numerem 1, co potwierdzają wyniki kolejnych konkursów i rankingów, m.in. Hit Handlu czy Złoty Paragon – Nagroda Kupców Polskich.
Czytaj również:
– Masło to produkt niezbędny w diecie każdego człowieka. Tłuszcz mleczny jest najlepiej przyswajalny ze wszystkich tłuszczów spożywczych – proces jego trawienia zachodzi znacznie szybciej, a więc szybko zamienia się w energię i zwiększa siły witalne organizmu. Dlatego w naszej ofercie znaleźć można masło w różnych wariantach: najbardziej ulubione przez Polaków masło Polskie, jego wariant bez laktozy, masło ekologiczne BIO czy masła z dodatkami smakowymi. Co ważne, popularność naszego masła wśród konsumentów sprawia, że właściwie prosto z produkcji trafia na półki sklepowe. Dzięki temu klient ma pewność, że kupuje masło nie tylko najwyższej jakości, ale i najświeższe – mówi prezes Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński.
Jak zapewniają specjaliści firmy, masło zawiera tłuszcz mleczny, którego składniki pełnią ważne funkcje biologiczne w organizmie człowieka. Z kolei kwasy tłuszczowe zawarte w maśle są najlepszym źródłem energii. Nienasycone kwasy tłuszczowe ograniczają syntezę cholesterolu, a CLA (sprzężony kwas linolowy) – nienasycony kwas należący do grupy omega-6, niezbędny składnik diety, który musi być dostarczany organizmowi wraz z pożywieniem – wykazuje właściwości przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe.
Czytaj również:
Dużymi właściwościami prozdrowotnymi charakteryzują się także fosfolipidy, m.in. regulują pracę mózgu, poprawiają pamięć i odporność na stres, zmniejszają ryzyko schorzeń neurologicznych. Lipidy eterowe stymulują układ odpornościowy. Działanie antyoksydacyjne wykazuje wiele bioaktywnych składników (CLA, fosfolipidy, lipidy eterowe, koenzym Q10), a także witaminy E, A i D3.
- Jedna łyżka masła pokrywa w około dwadzieścia procent zalecanego dziennego spożycia witaminy A (a masło jest najłatwiej przyswajalnym źródłem tej witaminy), w około sześciu procentach – witaminy E oraz witamin D i B. Zawarte w tej porcji około 50 mg cholesterolu jest zaś niezbędne, m.in. do budowy błon komórkowych - przypomina prezes Mlekovity.
Pensja minimalna 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?