Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Podlaskie firmy. Fit Cake wykłada milion złotych na innowacje

Andrzej Matys
Andrzej Matys
mat. prasowe/Fit Cake
Fit Cake, znany białostocki wytwórca deserów i ciast bez cukru, zamierza zainwestować 1 mln zł w innowacyjne rozwiązania technologiczne, które poprawią dystrybucję i dostępność produktów sieci. Firma czeka na oferty od zainteresowanych przedsiębiorców i wynalazców. Nie tylko z sektora IT!

Sieć franczyzowa Fit Cake należy do najszybciej rozwijających się konceptów w branży spożywczej. Rozpoczęła działalność w 2016 roku i znakomicie wpasowała się ze swoim asortymentem w lukę na polskim rynku. Oferuje fit desery i wypieki bez cukru, adresowane do osób na różnych dietach, m.in.: diabetyków, alergików, chorych na celiakię, otyłość, a także depresję, która często powiązana jest z wysokim spożyciem cukru. Jej odbiorcami są także ludzie preferujący aktywny styl życia i sportowcy.

Jak szacuje właściciel sieci – około 20 proc. każdej społeczności w naszym kraju stanowią osoby, poszukujące zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych słodyczy i grupa ta z roku na rok rośnie.

Czytaj również:

- Chcielibyśmy, aby nasze produkty, które zyskały już dużą renomę, były jeszcze powszechniej i łatwiej dostępne. Interesują nas więc propozycje od firm i innowatorów dotyczące nowych aplikacji internetowych, automatów vendingowych, czy systemów marketingowych, które usprawnią sprzedaż i dostawy. Zależy nam, by wpisywały się one w nurt eco i zero waste – mówi Rafał Kościuk, właściciel franczyzy Fit Cake. - Jesteśmy otwarci na bardzo różne propozycje. Może ktoś nas zaskoczy pomysłem, o którym nawet nie mieliśmy wyobrażenia, a będzie idealny dla naszej sieci. Przeznaczamy na ten rozwojowy skok milion złotych. Szukamy odpowiedzialnych, choć trochę szalonych partnerów.

Przy czym dodaje, że firmie nie zleży mu na automatyzacji samej produkcji. Fit Cake chce pozostać siecią, która sprzedaje ciasta bez cukru i fit desery wyrabiane ręcznie, na zasadzie manufaktury, w certyfikowanych punktach franczyzowych.
Wprowadzanie nowego systemy dystrybucji czy dostaw nie zmniejszy też obrotów lokalnych franczyzobiorców.

Czytaj również:

- Wręcz przeciwnie. Będą mieli dzięki temu więcej zamówień, a więc i większe obroty – zapewnia szef Fit Cake. – Chodzi o to, by ich wyroby były dostępne także po zamknięciu lokalu, czy w dni świąteczne. By docierały do miejscowości, gdzie do tej pory nie działają Fit Cake, a także do miejsc, gdzie trudno o zdrowie jedzenie np. dużych fabryk, biurowców itd. Chcemy, by trend na zdrowie się upowszechniał.

Fit Cake wywodzi się w Białegostoku. Dziś posiada ponad 50 punktów franczyzowych w Polsce. Jeszcze w tym półroczu otworzy pierwsze lokale na zachodzie Europy. Regularnie poszerza menu i wypuszcza na rynek nowe sumbarki, np.: Keto Cake, Fit Śniadania. W tym sezonie wiosenno-letnim wprowadzi mobilną franczyzę Fit Ice Cream.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny