Wszyscy uczestnicy otrzymali 18 g kawy z Palarni the White Bear Coffee i 5 min. na przygotowanie stanowiska – odpowiednie zmielenie ziaren i zagotowanie wody. Przez kolejne 5 minut parzyli kawę w aeropressie, według własnej receptury. Następnie napary zostały ocenione przez sędziów.
Najlepsi okazali się: Łukasz Dyszewski, Marcin Struziński i Marcin Zakrzewski, a dziką kartę zdobył Piotr Skarżyński.
– Poziom zawodników był wyrównany, co jest świetną sprawą, bowiem do rywalizacji mógł się zgłosić każdy, bez względu na wcześniejsze doświadczenie. To pokazuje, że alternatywne metody parzenia kawy, w tym aeropress, cieszą się w naszym regionie coraz większą popularnością – mówi Łukasz Kaliciński z kawiarni the White Bear Coffee.
Czytaj również:
Aeropress można porównać do sporej wielkości strzykawki z tworzywa, która działa na zasadzie tłoka. Urządzenie zostało zaprojektowane w 2005 roku, ale kilkanaście lat wystarczyło, aby zaparzacz ten zdobył uznanie baristów na całym świecie.
Mistrzostwa Polski Aeropress 2022 są częścią The World AeroPress Championship – zawodów organizowanych na wszystkich kontynentach. Finał odbędzie się 1-3 grudnia 2022 w Vancouver w Kanadzie, gdzie zjadą się najlepsi bariści wybrani w swoich krajach.
Czytaj również:
Organizatorami Mistrzostw Polski Aeropress są AeroPress Poland i Cophi Solutions. Gospodarzami białostockich eliminacji została Palarnia the White Bear.
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?