Podlaskie. Agroturystyka coraz popularniejsza na święta

Barbara Kociakowska bkociakowska@prasapodlaska.pl tel. 85 748 74 53 Fot. Ritowisko
Coraz więcej gospodarstw, tak jak to na zdjęciu – w Surażkowie, oferuje gościom możliwość jazdy konnej
Coraz więcej gospodarstw, tak jak to na zdjęciu – w Surażkowie, oferuje gościom możliwość jazdy konnej
Udostępnij:
Chętniej wyjeżdżamy na weekendowe wypady za miasto. Z roku na rok powiększa się także grono osób, które chcą spędzić święta na wsi. Odpocząć w gospodarstwie agroturystycznym, a przy okazji popróbować tradycyjnych wiejskich wędzonek i wypieków.

Już dawno wszystkie pokoje zostały zarezerwowane na święta wielkanocne – mówi Cezary Moczulski, właściciel gospodarstwa agroturystycznego Ritowisko w Surażkowie. – W tym roku przyjeżdża do nas jedna duża, zorganizowana grupa.

Jak opowiada, będą świętować tradycyjnie. Będzie uroczyste śniadanie i obiad, ale na gości czekają też przejażdżki bryczką, ognisko.

Elżbieta Nadolna, właścicielka gospodarstwa Carski Trakt w Sulinie koło Wizny już rozpoczęła przygotowania do świąt. Powędziła kiełbasy i wędliny, resztę rzeczy będzie przygotowywać przed Wielkanocą. W tym roku podczas świąt będzie gościć nietypową grupę – ornitologów.

– Toteż te święta będą różnić się bardzo od tych, które organizowaliśmy dotychczas – tłumaczy pani Elżbieta.

Inne, bo ornitolodzy zazwyczaj o godzinie trzeciej w nocy wyruszą w teren. Do śniadania usiądą więc zapewne około godz. 9-9.30. Gospodarze o tej porze już dawno będą po śniadaniu.

Zobacz także. Kino, teatr, SPA jest coraz bardziej popularne wśród Polaków - inwestowanie w rekreację się opłaca

Ci, którzy Wielkanoc spędzają tradycyjnie: w domu, z rodziną, przy suto zastawionym stole też chcą postawić na nim coś oryginalnego. Tradycyjne ciasto czy kiełbasę z wiejskiej wędzarni. Dlatego coraz więcej kobiet mieszkających na wsiach specjalizuje się w wypiekach domowych ciast. Prawdziwe kulinarne perełki znajdziemy w okolicach Puńska.

Zamówienia spływają i wkrótce rozpocznie się wielkie pieczenie– mówi Biruta Zimnicka ze wsi Buraki. – Kominy już zaczęłam robić. Komin to ciasto dojrzewające, jak poleży, jest lepsze. Później gospodyni z Buraków będzie piec sękacze, mrowiska, a na końcu stuliściany. Stuliścian to ciasto tatarskie, drożdżowe. Składa się z trzech rozwałkowanych cienko warstw, które smaruje się masłem i posypuje cukrem. Na trzecią nakłada się mak mielony z cynamonem i trochę rodzynek. Później robi się z tego dużą obwarzankę.

– Na to ciasto jest bardzo duże zapotrzebowanie – mówi gospodyni z Buraków. – Wiadomo, każdy szuka czegoś innego, oryginalnego.

Jak tłumaczy, zapotrzebowanie na tradycyjne ciasta rośnie z roku na rok. Potwierdza to Regina Pik z Puńska, która wypieka m.in. mrowiska, rogaliki francuskie, różne rodzaje serników i tort napoleoński.

Zobacz także. Czas relaksu podlaskich biznesmenów

W tym roku niespełna tydzień po świętach mamy kolejną okazję do świętowania i odpoczynku – dłuższy majowy weekend. Jeśli chcemy go spędzić poza miastem, warto pospieszyć się z rezerwacją kwatery. W części gospodarstw agroturystycznych brakuje już wolnych pokoi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polska będzie potentatem zielonego wodoru?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie