Już dawno wszystkie pokoje zostały zarezerwowane na święta wielkanocne – mówi Cezary Moczulski, właściciel gospodarstwa agroturystycznego Ritowisko w Surażkowie. – W tym roku przyjeżdża do nas jedna duża, zorganizowana grupa.
Jak opowiada, będą świętować tradycyjnie. Będzie uroczyste śniadanie i obiad, ale na gości czekają też przejażdżki bryczką, ognisko.
Elżbieta Nadolna, właścicielka gospodarstwa Carski Trakt w Sulinie koło Wizny już rozpoczęła przygotowania do świąt. Powędziła kiełbasy i wędliny, resztę rzeczy będzie przygotowywać przed Wielkanocą. W tym roku podczas świąt będzie gościć nietypową grupę – ornitologów.
– Toteż te święta będą różnić się bardzo od tych, które organizowaliśmy dotychczas – tłumaczy pani Elżbieta.
Inne, bo ornitolodzy zazwyczaj o godzinie trzeciej w nocy wyruszą w teren. Do śniadania usiądą więc zapewne około godz. 9-9.30. Gospodarze o tej porze już dawno będą po śniadaniu.
Zobacz także. Kino, teatr, SPA jest coraz bardziej popularne wśród Polaków - inwestowanie w rekreację się opłaca
Ci, którzy Wielkanoc spędzają tradycyjnie: w domu, z rodziną, przy suto zastawionym stole też chcą postawić na nim coś oryginalnego. Tradycyjne ciasto czy kiełbasę z wiejskiej wędzarni. Dlatego coraz więcej kobiet mieszkających na wsiach specjalizuje się w wypiekach domowych ciast. Prawdziwe kulinarne perełki znajdziemy w okolicach Puńska.
– Zamówienia spływają i wkrótce rozpocznie się wielkie pieczenie– mówi Biruta Zimnicka ze wsi Buraki. – Kominy już zaczęłam robić. Komin to ciasto dojrzewające, jak poleży, jest lepsze. Później gospodyni z Buraków będzie piec sękacze, mrowiska, a na końcu stuliściany. Stuliścian to ciasto tatarskie, drożdżowe. Składa się z trzech rozwałkowanych cienko warstw, które smaruje się masłem i posypuje cukrem. Na trzecią nakłada się mak mielony z cynamonem i trochę rodzynek. Później robi się z tego dużą obwarzankę.
– Na to ciasto jest bardzo duże zapotrzebowanie – mówi gospodyni z Buraków. – Wiadomo, każdy szuka czegoś innego, oryginalnego.
Jak tłumaczy, zapotrzebowanie na tradycyjne ciasta rośnie z roku na rok. Potwierdza to Regina Pik z Puńska, która wypieka m.in. mrowiska, rogaliki francuskie, różne rodzaje serników i tort napoleoński.
Zobacz także. Czas relaksu podlaskich biznesmenów
W tym roku niespełna tydzień po świętach mamy kolejną okazję do świętowania i odpoczynku – dłuższy majowy weekend. Jeśli chcemy go spędzić poza miastem, warto pospieszyć się z rezerwacją kwatery. W części gospodarstw agroturystycznych brakuje już wolnych pokoi.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?