Plamiak zamiast dorsza, kebab z baraniną bez baraniny, oscypek zastąpiony roladą ustrzycką. Uważaj w restauracjach. Tak oszukują turystów!

oprac. MAW
Planujesz wyjazd do jednej z turystycznych miejscowości? Szczególną uwagę zwróć na to, co zamawiasz w restauracjach. Okazuje się, że możesz dostać całkiem coś innego, niż zapisane jest w karcie.  Inspekcja Handlowa skontrolowała 160 lokali i wykryła nieprawidłowości w prawie 80 proc. z nich.Niestety. Nawet w restauracji nie możemy czuć się bezpiecznie. Tutaj również próbują nas oszukać.  Jak pokazują wyniki kontroli Inspekcji Handlowej, nie zawsze można wierzyć temu, co napisano w karcie dań. Najbardziej narażeni są turyści. Właściciele liczą na szybki zysk, małym kosztem. Zdarza się, że kucharze używają tańszych składników lub nakładają mniejsze porcje. Ogólnopolska kontrola Inspekcji Handlowej odbyła się w III kwartale 2017 r. Inspektorzy sprawdzili 160 restauracji, barów, smażalni ryb, gospód, pizzerii i podobnych lokali położonych w miejscowościach turystycznych lub przy drogach dojazdowych do nich. Lokale wybrano na podstawie skarg i ustaleń z poprzednich kontroli, a pozostałe – losowo. Inspektorzy zwracali uwagę m.in. na rzetelność obsługi, jakość potraw i napojów, warunki ich przechowywania oraz sposób informowania o cenach. Wyniki? Nieprawidłowości stwierdzono w 127 lokalach (79,4 proc.). Najczęściej dotyczyły zamiany składników oraz niepodawania pełnej informacji o cenach i składnikach.- Kontrola wykazała, że jakość potraw i rzetelność obsługi w restauracjach w miejscowościach wypoczynkowych pozostawiają dużo do życzenia. Zdarza się, że turyści są tam wręcz oszukiwani. Dostają tańsze mięso, ryby lub sery niż obiecano im to w menu, a porcje bywają niedoważone – mówi Marek Niechciał, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.W sumie inspektorzy sprawdzili 4018 partii produktów. Różnego rodzaju zastrzeżenia mieli do 1743 partii (43,4 proc.).Jakie były główne nieprawidłowości? Sprawdźcie na następnych slajdach>>>źródło: Urząd Ochrony Konkurencji i KonsumentówJak oszukują restauratorzy?źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Planujesz wyjazd do jednej z turystycznych miejscowości? Szczególną uwagę zwróć na to, co zamawiasz w restauracjach. Okazuje się, że możesz dostać całkiem coś innego, niż zapisane jest w karcie. Inspekcja Handlowa skontrolowała 160 lokali i wykryła nieprawidłowości w prawie 80 proc. z nich.Niestety. Nawet w restauracji nie możemy czuć się bezpiecznie. Tutaj również próbują nas oszukać. Jak pokazują wyniki kontroli Inspekcji Handlowej, nie zawsze można wierzyć temu, co napisano w karcie dań. Najbardziej narażeni są turyści. Właściciele liczą na szybki zysk, małym kosztem. Zdarza się, że kucharze używają tańszych składników lub nakładają mniejsze porcje. Ogólnopolska kontrola Inspekcji Handlowej odbyła się w III kwartale 2017 r. Inspektorzy sprawdzili 160 restauracji, barów, smażalni ryb, gospód, pizzerii i podobnych lokali położonych w miejscowościach turystycznych lub przy drogach dojazdowych do nich. Lokale wybrano na podstawie skarg i ustaleń z poprzednich kontroli, a pozostałe – losowo. Inspektorzy zwracali uwagę m.in. na rzetelność obsługi, jakość potraw i napojów, warunki ich przechowywania oraz sposób informowania o cenach. Wyniki? Nieprawidłowości stwierdzono w 127 lokalach (79,4 proc.). Najczęściej dotyczyły zamiany składników oraz niepodawania pełnej informacji o cenach i składnikach.- Kontrola wykazała, że jakość potraw i rzetelność obsługi w restauracjach w miejscowościach wypoczynkowych pozostawiają dużo do życzenia. Zdarza się, że turyści są tam wręcz oszukiwani. Dostają tańsze mięso, ryby lub sery niż obiecano im to w menu, a porcje bywają niedoważone – mówi Marek Niechciał, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.W sumie inspektorzy sprawdzili 4018 partii produktów. Różnego rodzaju zastrzeżenia mieli do 1743 partii (43,4 proc.).Jakie były główne nieprawidłowości? Sprawdźcie na następnych slajdach>>>źródło: Urząd Ochrony Konkurencji i KonsumentówJak oszukują restauratorzy?źródło: Dzień Dobry TVN/x-news pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne
Planujesz wyjazd do jednej z turystycznych miejscowości? Szczególną uwagę zwróć na to, co zamawiasz w restauracjach. Okazuje się, że możesz dostać całkiem coś innego, niż zapisane jest w karcie. Inspekcja Handlowa skontrolowała 160 lokali i wykryła nieprawidłowości w prawie 80 proc. z nich.

Wideo

Materiał oryginalny: Plamiak zamiast dorsza, kebab z baraniną bez baraniny, oscypek zastąpiony roladą ustrzycką. Uważaj w restauracjach. Tak oszukują turystów! - Gazeta Lubuska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie