Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Placki, Kiszka ziemniaczana i Pierekaczewnik. Oto specjały prosto z Podlasia, których warto spróbować

Gabriela Turko
Odwiedzając Białystok i okolice, warto spróbować specjałów, które są głęboko zakorzenione w tradycji Podlasia. Na te potrawy przez setki lat wpływała wielokulturowość zamieszkująca te ziemie. Mało tego, obecność mniejszości narodowej z Ukrainy czy Białorusi również modyfikowała poszczególne dania, dając im wyjątkowy, niepowtarzalny smak. Sprawdź w galerii zdjęć, jakie potrawy trzeba koniecznie spróbować, odwiedzając Podlasie.

Z czego słynie Podlasie?
Kuchnia Podlaska jest bogata w potrawy, których głównym składnikiem są ziemniaki oraz sezonowe warzywa. Znajdziemy tu także ryby oraz produkty mleczne takie jak sery czy twarogi.

Dania od setek lat są takie same: składające się z lokalnych produktów oraz szybkie i proste w przyrządzeniu. Dla niektórych Podlaskie specjały są zbyt ciężkostrawne. Nic dziwnego, placki ziemniaczane smażone na głębokim oleju czy pierogi z okrasą nie należą do najbardziej dietetycznych. Mimo wszystko, zachęcamy do spróbowania ich, ponieważ jest to sama kwintesencja Podlasia!

ZOBACZ GDZIE ZJEŚĆ PODLASKIE SPECJAŁY:

TOP lokalne restauracje na Podlasiu dla turystów i mieszkańc...

SPRAWDŹ TAKŻE:

Gdzie na Podlasiu można zjeść najtaniej? Przedstawiamy ranking najtańszych, a także zarazem najlepszych restauracji według Trip Advisor. Kliknij w galerię zdjęć, by poznać więcej szczegółów.

Najtańsze restauracje w Białymstoku i okolicach. Gdzie zjeść...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto