Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pijalnia Czekolady E.Wedel. Sekret najlepszej kawy w mieście

Urszula Krutul
Pijalnia Czekolady E.Wedel serwuje - zdaniem naszych internautów - najlepszą kawę w mieście. Nic dziwnego, bowiem obsługa lokalu ciągle przechodzi szkolenia i naprawdę zna się na swojej pracy.
Pijalnia Czekolady E.Wedel serwuje - zdaniem naszych internautów - najlepszą kawę w mieście. Nic dziwnego, bowiem obsługa lokalu ciągle przechodzi szkolenia i naprawdę zna się na swojej pracy. Anatol Chomicz
Z Małgorzatą Dworakowską-Staszkiewicz, menedżerką Pijalni Czekolady E.Wedel o tajemnicach parzenia idealnej kawy i nie tylko.

Plebiscytowe kawiarnie

Oprócz Pijalni Czekolady E. Wedel w naszym plebiscycie na najlepszą kawę w mieście wzięły udział:
Kawiarnia Akcent,
Zmokła Kura,
Little Hell Pub,
Bułka z masłem,
Take It Away-cafe,
Kaffka Bistro,
Opera Cafe KAJAR,
A Nóż Widelec Bistro,
Pożegnanie z Afryką,
Kawiarnia Mała Czarna,
Bella Vita,
GramOffOn,
Baristacja-Kawiarnio Piekarnia,
Kura Domowa Bistro,
Sienkiewicza 6 Cafe,
Esperanto Cafe,
Coffee Point,
Kawiarnia Grycan Lody od Pokoleń w C.H. Zielone Wzgórze,
Cafe Białystok,
Kawiarnio-Księgarnia "Spółdzielnia",
Chilli Pizza,
Zmiana Klimatu,
Vanilka Cafe,
Restauracja Kawelin,
Retrospekcja Naleśnikarnia.

Pijalnia Czekolady E.Wedel wygrała internetowy plebiscyt "Kuriera Porannego" na najlepszą kawę w mieście. Jaki jest sekret dobrej kawy? Jak powinna być parzona?
Sekret kawy, którą podajemy naszym gościom tkwi w całym procesie przygotowania. Zamawiamy ziarna najwyższej jakości, jest to 100 procentowa arabica od Illy. Pijalnia wyposażona jest w najwyższej klasy ekspres ciśnieniowy - mercedes wśród ekspresów. Ziarna kawy mielone są na bieżąco, do każdego zamówienia - kawa niema szans na zwietrzenie i utratę aromatu. Kluczowy jest czas parzenia (25 sekund) oraz ciśnienie w ekspresie (9-10 bar). Wszystkie nasze kawy przyrządzane są na bazie doskonałego espresso. Decydujące znaczenie dla zawartości każdej filiżanki mają pasja oraz umiejętności osób ją przygotowujących. Nasi pracownicy, zanim zaczną samodzielnie przygotowywać kawę i podawać ją gościom, przechodzą kilkumiesięczny kurs. Zwykle do perfekcji dochodzi się po zaparzeniu około tysiąca kaw (śmiech). Na bieżąco, praktycznie codziennie, osobiście sprawdzamy jakość kawy, a także innych pozycji z menu, które trafiają do naszych gości. Najprzyjemniejsze jest to, że dbanie o najwyższą jakość kawy nigdy się nie nudzi.

Czy kawa z dodatkami lub rozpuszczalna kawa smakowa to swoista profanacja?
Jak najbardziej polecamy kawę z dodatkami! Na przykład serwowana w Pijalni latte z białą czekoladą i wiśniami to napój, któremu mało kto potrafi się oprzeć. A jeśli chodzi o kawę rozpuszczalną, to jest ona dobrodziejstwem, gdy się spieszymy i potrzebujemy szybkiej dawki kofeiny. Ale wrażenia smakowe są nieporównywane z kawą w kawiarni, czy nawet parzoną w domowych warunkach. Do dobrej kawiarni nie zawsze jest po drodze,więc zawsze zachęcamy, by zadbać o jakość kawy przygotowywanej we własnej kuchni. Na rynku jest ogromny wybór ekspresów i kawiarek, łatwo można kupić doskonałej jakości ziarno - i wystarczy rano wstawać 5 minut wcześniej, by wznieść się na inny poziom kawowych przyjemności.

Sfera sacrum i profanum jeśli chodzi o kawę?
Jako "sacrum" możemy określić proces, w którym spotykają się trzy najważniejsze czynniki: pasja, umiejętności i wysokiej jakości kawa. To umiejętność wydobycia z kawy tego, co w niej najlepsze. To dbałość o każdy detal, czas i temperaturę parzenia, a także sposób podania. Profanum - to niestaranność i arogancja wobec tego szczególnego napoju, która może objawiać się na różne sposoby: to zalewanie kawy wrzątkiem, brak dbałości o ekspres, niechlujne podanie…


To miejsce, w którym ludzie dobrze się czują - mówi Małgorzata Dworakowska-Staszkiewicz, menedżerka Pijalni Czekolady

Czy kawa i czekolada stoją daleko od siebie, czy jedno może czerpać z drugiego?
Kawa i Czekolada są sobie bardzo bliskie! Najlepszym dowodem na to jest oferta Pijalni Czekolady E.Wedel, gdzie smaki kawy i czekolady uzupełniają się i przeplatają, dając przyjemność, czasem zaskakując. Na początek - każdemu możemy polecić połączenie filiżanki aromatycznej kawy z ręcznie wykonaną wedlowską praliną. Poezja.

Jacy klienci odwiedzają Pijalnię Czekolady Wedel?
Tacy, którzy szukają nastrojowego miejsca sprzyjającego rozmowie. Amatorzy espresso i porannego przeglądu prasy oraz miłośnicy słodkości. Mamy grono stałych bywalców - praktycznie przyjaciół, których upodobania znamy doskonale. Pijalnia jest miejscem często wybieranym, by uczcić wyjątkowe wydarzenie w gronie przyjaciół lub rodziny. Mieliśmy także przyjemność kilkakrotnie być świadkami oświadczyn. To nas ogromnie cieszy, bo świadczy o tym, że Pijalnia Czekolady to więcej niż kolejny lokal. To miejsce ważne, bliskie, w którym nasi goście czują się dobrze, "u siebie".

Krótki rys historyczny- czyli jak to się stało, że Pijalnia pojawiła się w Białymstoku?
Pierwszym impulsem do stworzenia Pijalni Czekolady E.Wedel w Białymstoku było oczarowanie właścicieli Pijalnią i Staroświeckim Sklepem przy ul. Szpitalnej w Warszawie. Zaczęli rozważać możliwość uruchomienia lokalu pod szyldem E.Wedel w naszym mieście. Akurat zwalniało się miejsce po kawiarni Marszand, w doskonałej lokalizacji. Właściciele nawiązali więc kontakt z zarządem sieci Pijalni Czekolady, otrzymali ogromne wsparcie, know-how- i postanowili działać.Otwarcie Pijalni odbyło się wiosną 2006 r, uświetnił je koncert Stanisława Sojki. Do tej pory to wspominamy. Jednak najważniejsze było to, co nastąpiło później: Białostoczanie szybko pokochali to miejsce, a Pijalnia w naturalny i trwały sposób wpisała się w krajobraz miasta i świadomość mieszkańców. Dziś mamy liczne grono stałych gości.

Czym nas jeszcze zaskoczycie?
Już wkrótce zaprezentujemy nowe menu i nowe, zaskakujące smaki. Poza tym pracujemy nad programem wydarzeń na jesień i zimę.Od października, po wakacyjnej przerwie, wracają też niedzielne Bajkowe Poranki.

Knajpa to nie tylko dobre jedzenie i najlepsza kawa. To też atmosfera, którą tworzą różne imprezy i wydarzenia. Jakie wy proponujecie swoim klientom?
Zależy nam na tym, aby Pijalnia Czekolady E.Wedel była miejscem wyjątkowym, "z duszą". Mając dogodne położenie w samym centrum Białegostoku, Pijalnia stała się też centrum wydarzeń - związanych z kulturą, sztuką, a także tych skierowanych do najmłodszych. Organizujemy spotkania z ciekawymi gośćmi, koncerty, wydarzenia literackie. Przestrzeń Pijalni jest wprost stworzona do takich kameralnych imprez. We wrześniu Pijalnia była gospodarzem "Narodowego Czytania" - ogólnopolskiej akcji, w ramach której w całym kraju czytano "Trylogię" H. Sienkiewicza. Od lat współpracujemy ściśle z Teatrem Dramatycznym im. A.Węgierki w Białymstoku, m.in. organizując coniedzielne Bajkowe Poranki - spotkania z najpiękniejszymi książkami dla dzieci w interpretacji aktorów.

Do jakich osób kierujecie swoją ofertę - zarówno gastronomiczną, jak i imprezową?
Do wszystkich, którzy poszukują wyjątkowych smaków i wyjątkowej atmosfery! Odwiedzają nas mieszkańcy miasta w różnym wieku. Pijalnia Czekolady jest także często wybierana przez turystów, zarówno z Polski, jak i zagranicy - dbamy o to, by obsługa porozumiewała się w języku angielskim. Bardzo ważną dla nas grupą klientów są najmłodsi. Mamy specjalną ofertę smakołyków dla dzieci, książki, kolorowanki, kredki; organizujemy coniedzielne Bajkowe Poranki i co roku hucznie obchodzimy Dzień Dziecka.


A co do kawy? Można zjeść coś słodkiego i poczytać

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny