PIH skontrolował marki własne

agsa
Udostępnij:
Ocenie jakości, w zakresie cech fizyko-chemicznych i organoleptycznych, poddano 22 partie towarów. Wady jakościowe stwierdzono w 4 partiach (18%) artykułów spożywczych. Były to:

• papryka konserwowa, którą zakwestionowano z uwagi na niewłaściwe cechy organoleptyczne.

W próbkach znajdowały się uszkodzone pojedyncze kawałki o powierzchni lekko pomarszczonej. W jednej próbce stwierdzono odcinek ze zmianami chorobowymi pochodzenia fizjologicznego oraz kawałek z pozostałością komory nasiennej, w innej próbce znajdował się kawałek papryki ze zmianami pochodzenia enzymatycznego. Jedna próbka posiadała zaniżoną masę papryki po oddzieleniu zalewy - 39g a powinno być od 45g,

• miód wielokwiatowy, w którym stwierdzono niższą liczbę diastazową (4,1; 4,3; 4,1 - według wymagań nie mniej niż 8), wyższą zawartość sacharozy (8,3; 8,6; 8,2 g/100g - zgodnie z charakterystyką nie więcej niż 5 g/100g) oraz niewłaściwe cechy organoleptyczne –smak lekko mdły, landrynkowy, mało charakterystyczny dla miodu wielokwiatowego,

• kiełbasa żywiecka – badania wykazały wyższą zawartość wody (według badań 74,4; 73,2; 74,1; 73,6; 74,8, powinno być nie więcej niż 70% ) oraz niewłaściwe cechy organoleptyczne - obecność ścięgien i chrząstek,

• masło ekstra, zakwestionowane z uwagi na obecność steroli pochodzenia roślinnego takich jak: B-sitosterol-l33,26mg/100g, Stigmasterol-l6,82mg/100g, Campasterol-10,49mg/100g.

Wykorzystując ustalenia z kontroli Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej

w Białymstoku:

• wystąpił do producentów artykułów żywnościowych niewłaściwej jakości

z wnioskiem o ustalenie przyczyn stwierdzonych wad i podjęcie działań korygujących, w celu poprawy jakości produkowanych wyrobów,

• poinformował właściwe terenowo Inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych o stwierdzonych uchybieniach.

Na podstawie wyników z przeprowadzonych kontroli należy stwierdzić, iż nastąpiła poprawa w zakresie jakości produktów. W II kwartale 2008r zakwestionowano 27% produktów, aktualnie 18%.

W dwóch produktach ( maśle ekstra i papryce konserwowej), kwestionowanych podczas poprzednich kontroli, ponownie stwierdzono niewłaściwą jakość.

Informacja z kontroli produktów żywnościowych oferowanych w sklepach sieci wielkopowierzchniowych pod marką sieci lub wyprodukowanych dla tych sieci

Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Białymstoku, przeprowadził 5 kontroli w sklepach wielkopowierzchniowych.

Nieprawidłowości stwierdzono w dwóch sklepach wielkopowierzchniowych

Ocenie jakości, w zakresie cech fizyko-chemicznych i organoleptycznych, poddano 22 partie towarów. Wady jakościowe stwierdzono w 4 partiach (18%) artykułów spożywczych.

Były to następujące produkty:

• papryka konserwowa, którą zakwestionowano z uwagi na niewłaściwe cechy organoleptyczne.

W próbkach znajdowały się uszkodzone pojedyncze kawałki o powierzchni lekko pomarszczonej. W jednej próbce stwierdzono odcinek ze zmianami chorobowymi pochodzenia fizjologicznego oraz kawałek z pozostałością komory nasiennej, w innej próbce znajdował się kawałek papryki ze zmianami pochodzenia enzymatycznego. Jedna próbka posiadała zaniżoną masę papryki po oddzieleniu zalewy - 39g a powinno być od 45g,

• miód wielokwiatowy, w którym stwierdzono niższą liczbę diastazową (4,1; 4,3; 4,1 - według wymagań nie mniej niż 8), wyższą zawartość sacharozy (8,3; 8,6; 8,2 g/100g - zgodnie z charakterystyką nie więcej niż 5 g/100g) oraz niewłaściwe cechy organoleptyczne –smak lekko mdły, landrynkowy, mało charakterystyczny dla miodu wielokwiatowego,

• kiełbasa żywiecka –badania wykazały wyższą zawartość wody ( według badań 74,4; 73,2; 74,1; 73,6; 74,8 winno być nie więcej niż 70% ) oraz niewłaściwe cechy organoleptyczne - obecność ścięgien i chrząstek,

• masło ekstra, zakwestionowane z uwagi na obecność steroli pochodzenia roślinnego takich jak: B-sitosterol-l33,26mg/100g, Stigmasterol-l6,82mg/100g, Campasterol-10,49mg/100g.

Wykorzystując ustalenia z kontroli Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej

w Białymstoku:

• wystąpił do producentów artykułów żywnościowych niewłaściwej jakości

z wnioskiem o ustalenie przyczyn stwierdzonych wad i podjęcie działań korygujących, w celu poprawy jakości produkowanych wyrobów,

• poinformował właściwe terenowo Inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych o stwierdzonych uchybieniach.

Na podstawie wyników z przeprowadzonych kontroli należy stwierdzić, iż nastąpiła poprawa w zakresie jakości produktów. W II kwartale 2008r zakwestionowano 27% produktów, aktualnie 18%.

W dwóch produktach ( maśle ekstra i papryce konserwowej), kwestionowanych podczas poprzednich kontroli, ponownie stwierdzono niewłaściwą jakość.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polska będzie potentatem zielonego wodoru?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Kurier Poranny
Dodaj ogłoszenie