Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

PIH skontrolował marki własne

agsa
Ocenie jakości, w zakresie cech fizyko-chemicznych i organoleptycznych, poddano 22 partie towarów. Wady jakościowe stwierdzono w 4 partiach (18%) artykułów spożywczych. Były to:

• papryka konserwowa, którą zakwestionowano z uwagi na niewłaściwe cechy organoleptyczne.

W próbkach znajdowały się uszkodzone pojedyncze kawałki o powierzchni lekko pomarszczonej. W jednej próbce stwierdzono odcinek ze zmianami chorobowymi pochodzenia fizjologicznego oraz kawałek z pozostałością komory nasiennej, w innej próbce znajdował się kawałek papryki ze zmianami pochodzenia enzymatycznego. Jedna próbka posiadała zaniżoną masę papryki po oddzieleniu zalewy - 39g a powinno być od 45g,

• miód wielokwiatowy, w którym stwierdzono niższą liczbę diastazową (4,1; 4,3; 4,1 - według wymagań nie mniej niż 8), wyższą zawartość sacharozy (8,3; 8,6; 8,2 g/100g - zgodnie z charakterystyką nie więcej niż 5 g/100g) oraz niewłaściwe cechy organoleptyczne –smak lekko mdły, landrynkowy, mało charakterystyczny dla miodu wielokwiatowego,

• kiełbasa żywiecka – badania wykazały wyższą zawartość wody (według badań 74,4; 73,2; 74,1; 73,6; 74,8, powinno być nie więcej niż 70% ) oraz niewłaściwe cechy organoleptyczne - obecność ścięgien i chrząstek,

• masło ekstra, zakwestionowane z uwagi na obecność steroli pochodzenia roślinnego takich jak: B-sitosterol-l33,26mg/100g, Stigmasterol-l6,82mg/100g, Campasterol-10,49mg/100g.

Wykorzystując ustalenia z kontroli Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej

w Białymstoku:

• wystąpił do producentów artykułów żywnościowych niewłaściwej jakości

z wnioskiem o ustalenie przyczyn stwierdzonych wad i podjęcie działań korygujących, w celu poprawy jakości produkowanych wyrobów,

• poinformował właściwe terenowo Inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych o stwierdzonych uchybieniach.

Na podstawie wyników z przeprowadzonych kontroli należy stwierdzić, iż nastąpiła poprawa w zakresie jakości produktów. W II kwartale 2008r zakwestionowano 27% produktów, aktualnie 18%.

W dwóch produktach ( maśle ekstra i papryce konserwowej), kwestionowanych podczas poprzednich kontroli, ponownie stwierdzono niewłaściwą jakość.

Informacja z kontroli produktów żywnościowych oferowanych w sklepach sieci wielkopowierzchniowych pod marką sieci lub wyprodukowanych dla tych sieci

Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Białymstoku, przeprowadził 5 kontroli w sklepach wielkopowierzchniowych.

Nieprawidłowości stwierdzono w dwóch sklepach wielkopowierzchniowych

Ocenie jakości, w zakresie cech fizyko-chemicznych i organoleptycznych, poddano 22 partie towarów. Wady jakościowe stwierdzono w 4 partiach (18%) artykułów spożywczych.

Były to następujące produkty:

• papryka konserwowa, którą zakwestionowano z uwagi na niewłaściwe cechy organoleptyczne.

W próbkach znajdowały się uszkodzone pojedyncze kawałki o powierzchni lekko pomarszczonej. W jednej próbce stwierdzono odcinek ze zmianami chorobowymi pochodzenia fizjologicznego oraz kawałek z pozostałością komory nasiennej, w innej próbce znajdował się kawałek papryki ze zmianami pochodzenia enzymatycznego. Jedna próbka posiadała zaniżoną masę papryki po oddzieleniu zalewy - 39g a powinno być od 45g,

• miód wielokwiatowy, w którym stwierdzono niższą liczbę diastazową (4,1; 4,3; 4,1 - według wymagań nie mniej niż 8), wyższą zawartość sacharozy (8,3; 8,6; 8,2 g/100g - zgodnie z charakterystyką nie więcej niż 5 g/100g) oraz niewłaściwe cechy organoleptyczne –smak lekko mdły, landrynkowy, mało charakterystyczny dla miodu wielokwiatowego,

• kiełbasa żywiecka –badania wykazały wyższą zawartość wody ( według badań 74,4; 73,2; 74,1; 73,6; 74,8 winno być nie więcej niż 70% ) oraz niewłaściwe cechy organoleptyczne - obecność ścięgien i chrząstek,

• masło ekstra, zakwestionowane z uwagi na obecność steroli pochodzenia roślinnego takich jak: B-sitosterol-l33,26mg/100g, Stigmasterol-l6,82mg/100g, Campasterol-10,49mg/100g.

Wykorzystując ustalenia z kontroli Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej

w Białymstoku:

• wystąpił do producentów artykułów żywnościowych niewłaściwej jakości

z wnioskiem o ustalenie przyczyn stwierdzonych wad i podjęcie działań korygujących, w celu poprawy jakości produkowanych wyrobów,

• poinformował właściwe terenowo Inspektoraty Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych o stwierdzonych uchybieniach.

Na podstawie wyników z przeprowadzonych kontroli należy stwierdzić, iż nastąpiła poprawa w zakresie jakości produktów. W II kwartale 2008r zakwestionowano 27% produktów, aktualnie 18%.

W dwóch produktach ( maśle ekstra i papryce konserwowej), kwestionowanych podczas poprzednich kontroli, ponownie stwierdzono niewłaściwą jakość.

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na poranny.pl Kurier Poranny