Św. Teodor Tyron był żołnierzem w szeregach armii rzymskiej. Nie chciał pokłonić się pogańskim bożkom, za co został skazany na wielkie męki a następnie na śmierć. Pięćdziesiąt lat po śmierci, w IV wieku, św. Teodor objawił się ówczesnemu arcybiskupowi Konstantynopola i wyjawił mu, że cesarz rzymski na pierwszy tydzień Wielkiego Postu przygotował wobec chrześcijan podstęp. Otóż nakazał skropić żywność na wszystkich targach krwią z rytuałów pogańskich. Chrześcijanie nie mogli spożywać pokarmów mięsnych w Wielkim Poście, a tym bardziej pochodzących z pogańskich rytuałów. W związku z tym św. Teodor nakazał biskupowi, by ten polecił wiernym przygotować jedzenie z produktów jakie mieli w domach, czyli głównie z magazynowanej pszenicy, orzechów, czy miodu. Dlatego w każdą pierwszą sobotę postu wspomina się cud św. Teodora Tyrona.
Zobacz też:
Prawosławne Święto Chrztu Pańskiego w Gródku. Obchodzone tra...
Na Iwana, na Kupała w Dubiczach Cerkiewnych, malownicze obch...
12863676
Na miękko czy na twardo? Który sposób gotowania jaj jest lepszy?