Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi. Przepis na pierogi ze szpinakiem. Przepis ciasto na pierogi

(red)
Pierogi. Przepis na ciasto to ważna część odpowiedzi na pytanie: jak zrobić pierogi.
Pierogi. Przepis na ciasto to ważna część odpowiedzi na pytanie: jak zrobić pierogi. Adam Wojnar
Pierogi to jedna z ulubionych potraw Polaków. Przepis na ciasto i przepis na farsz to najważniejsze tajemnice sukcesu. Proponujemy pierogi ze szpinakiem i wiele innych.

Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

SKŁADNIKI:

Ciasto: szklanka mąki pszennej, szczypta soli, 1/3 szklanki wrzątku. Farsz: 4 szklanki świeżego szpinaku bądź kostka mrożonego, filet z kurczaka, ząbek czosnku, sól, pieprz, oliwa z oliwek, łyżka jogurtu greckiego

WYKONANIE: Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać, bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Przesmażyć, dodać szpinak i dusić całość do miękkości. Przyprawić do smaku. Gdy przestygnie, wymieszać farsz z jogurtem. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać z cebulką - prażoną.

Marta Urbańska, magicznezyciemarty.blogspot.com

Pierogi poleskie

SKŁADNIKI:

Ciasto: 4 kg mąki, 2 litry ciepłej wody, szklanka oleju,sól. Farsz (ilość „na oko”): mięso mielone z łopatki, surowe ziemniaki, pokrojone w bardzo drobną kosteczkę, sól i pieprz, czosnek

WYKONANIE: Z wyrobionego ciasta wycinamy kółka, a do nich wkładamy wymieszany farsz. Zlepiamy pierogi. Gotujemy 20 minut w osolonej wrzącej wodzie.

Pierogi z kurkami

SKŁADNIKI:

2 duże ziemniaki, 4 łyżki mąki pszennej + trochę do podsypania, 1 łyżka mąki kartoflanej, 3 łyżeczki soli, 40 dag świeżych lub mrożonych kurek, 1 kopiasta łyżka masła, 1 cebula, 1 jajko, sól i pieprz

WYKONANIE: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy z 1 łyżeczką soli. Odcedzamy i studzimy. Dusimy za pomocą praski. W między czasie przygotowujemy kurki. Dokładnie je czyścimy, przelewamy wodą na sicie i odcedzamy. Rozdrabniamy je na mniejsze kawałki, rozgrzewamy na patelni kopiastą łyżkę masła, dodajemy kurki, dusimy aż płyn z kurek odparujemy, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Do uduszonych ziemniaków dodajemy 1 łyżkę mąki kartoflanej i 4 łyżki mąki pszennej, dodajemy jedno jajko i dokładnie wyrabiamy masę. Posypujemy deskę mąką, odcinamy po kawałku z ciasta i wałkujemy na cienkie kawałki, z których wyciskamy koła. Na każdy krążek nakładamy po łyżeczce farszu z kurek, zlepiamy dokładnie jak normalne pierogi. Układamy na desce posypanej mąką. Gotujemy wodę w dość dużym garnku, dodajemy 2 łyżeczki soli, zmniejszamy ogień pod garnkiem i wkładamy pierogi. Gotujemy 5-7 minut od wypłynięcia. Podajemy polane resztą duszonych kurek z cebulką i masłem.

Darusia

Pierogi pieczone z kurczakiem

SKŁADNIKI: Farsz i sos: 0,5 kg piersi z kurczaka, 1 kg pieczarek, 2 papryki, 0,5 kg grzybów leśnych, 1 jajko

WYKONANIE: Ciasto wykonujemy w sposób tradycyjny, czyli mąkę, trochę drożdży i mleka oraz jedno jajko razem mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po wyrośnięciu ciasto wałkujemy jak na makaron i kroimy w kwadraty o długości boku ok. 5 cm. Przygotowujemy farsz. Składa się on z pokrojonych i smażonych piersi kurczaka oraz smażonych pieczarek i papryki. Pieczarki i paprykę, a także grzybki także kroimy w drobną kostkę. Na wcześniej przygotowane kwadraty, nakładamy farsz, sklejamy pierogi, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, wkładamy do brytfanny i pieczemy na złoty kolor przez 30 minut. Do pierogów możemy zrobić sos grzybowy. Smażymy na maśle kurki z cebulą, dodajemy roztrzepane żółtko ze śmietaną i gotujemy przez kilka minut. Takim sosem pierogi możemy polać, może on też służyć jako tzw. maczanka. Pierogi możemy jeść zarówno na zimno jak też ciepło.

KGW Sieniawa

Złote pierogi

SKŁADNIKI:

Ciasto: 1 i 1/2 szklanki kwaśnego mleka, 3 szklanki mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka sody, szczypta soli. Farsz: 1 kg ziemniaków, 75 dag twarogu, 1 cebula, sól i pieprz

WYKONANIE: Z mleka, mąki, jajka, sody i szczypty soli zagnieść luźne ciasto. Ugotowane ziemniaki i twaróg przepuścić przez praskę. Dodać zeszkloną cebulkę. Wszystko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Rozwałkować ciasto, wykrawać placki. Na placki nałożyć farsz i lepić pierogi w kształcie kotleta. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Maczać w kwaśnej śmietanie.

Elżbieta Siedlecka

Pierogi z fasolą

SKŁADNIKI:

500 g fasoli typu jaś, suszone grzyby, cebula, boczek, sól, pieprz, majeranek

WYKONANIE: Fasolę moczymy na noc w wodzie. Na drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie do miękkości. Grzyby też moczymy na noc. Ugotowana fasolę mielimy razem z grzybami, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i podsmażoną wcześniej cebulką razem z boczkiem. Ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki gorącej wody, 1/4 zimnej wody, łyżeczka oliwy, sól. Mąkę sparzyć gorącą wodą. Odczekać minutę, potem dolać zimnej wody, łyżeczkę oliwy i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie jak plastelina. Jeśli ciasto się klei, trzeba dodać więcej mąki. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółka. Nadziewamy je farszem i dokładnie kleimy po bokach. Wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy tak długo, aż wypłyną na wierzch. Podajemy polane tłuszczykiem i zrumienioną cebulą.

KGW z Bobrówka

Pierogi z mięsem mielonym

SKŁADNIKI: Ciasto: szklanka mąki pszennej, szczypta soli, 1/3 szklanki wrzątku. Farsz: 600 g łopatki bądź karkówki, cebula, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól, pieprz, majeranek

WYKONANIE: Przesiać mąkę do miski, dodać sól. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, ugotować do miękkości. Zimne mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać do mięsa, przyprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Podawać z zeszkloną cebulką.

Marta Urbańska, magicznezyciemarty.blogspot.com

Pierogi z kaszą gryczaną i fetą

SKŁADNIKI: 600 g mąki poznańskiej, 300 ml gorącej wody, 30 g rozpuszczonego masła, 2 torebki kaszy gryczanej, 5 białych cebul, 3 ząbki czosnku, 250 g sera feta, pęczek pietruszki, 200 g wędzonego boczku, kwaśna śmietana 18 proc., czarnuszka, olej, sól, pieprz

WYKONANIE: Kaszę gotujemy według zaleceń producenta, a następnie studzimy. Z mąki, gorącej wody (około 60 stopni) i masła oraz szczypty soli wyrabiamy elastyczne ciasto. Foliujemy i odstawiamy, by odpoczęło. Cebule siekamy drobno i smażymy na oleju z odrobiną soli, aż się zezłoci. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażmy, aż będzie rumiany. Kaszę mieszamy z serem feta, siekaną natką,

3/4 cebuli, boczkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy do smaku. Ciasto wałkujemy i formujemy pierożki, nadziewając je farszem z kaszy. Gotujemy pierożki do momentu, aż wypłyną. Można je po ugotowaniu obsmażyć, by były chrupiące. Podajemy z kwaśną śmietaną, cebulką i posypane czarnuszką.

Pierogi z cielęciną w sosie kurkowym

SKŁADNIKI: 80 dkg ugotowanej cielęciny

(wcześniej ugotowałam zupę na niej), 1 cebula, ćwiartka białej kapusty, mąka, do 1 kg, 2 kefiry duże, kurki, 250 ml śmietany 18 proc.,pomidorki koktajlowe do dekoracji, olej lub oliwa, masło 1 łyżka, sól, pieprz

WYKONANIE: Przygotować ciasto na pierogi. A następnie zabrać się za przygotowanie farszu. Kapustę obgotować z solą lub w bulionie i wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, posolić, dodać masło. Mięso i obgotowaną kapustę zmielić, dodać podsmażoną cebulkę. Jeśli będzie farsz zbyt suchy to można dodać bulionu lub wywaru z kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Z ciasta wycinać krążki szklanką, formować pierogi. Obgotować w osolonej wodzie. Podawać polane sosem kurkowym na sałacie. Przystroić pomidorkami koktajlowymi. Sos kurkowy: Podsmażyć na oliwie cebulkę, gdy się zeszkli dodać oczyszczone kurki, doprawić solą i pieprzem. Zalać śmietaną, poddusić do zredukowani płynu.Na koniec wsypać natkę pietruszki.

Marzena Duda, zaciszekuchenne.blogspot.com

Pierogi razowe z kaszą gryczaną

SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mąki razowej, 1 łyżka oleju, 1 jajko, sól, woda. Farsz: 30 dag twarogu, 20 dag ziemniaków, 30 dag kaszy gryczanej, 2 średnie cebule, 1 jajko, masło, sól, pieprz

WYKONANIE: Ser biały przemielić. Ziemniaki ugotować w łupinach, następnie obrać i przemielić. Kaszę gryczaną ugotować. Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na maśle. Wszystkie składniki wymieszać razem z jajkiem i przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładać na ciasto i lepić pierogi.

KGW Potaków

Pierogi z kaszą jaglaną

SKŁADNIKI:

Ciasto: szklanka mąki pszennej, szczypta soli, 1/3 szklanki wrzątku. Farsz: szklanka kaszy jaglanej, garść suszonych grzybów, cebula, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól, pieprz

WYKONANIE: Ciasto: Przesiać mąkę do miski, posolić. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat, zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Farsz: Kaszę dokładnie opłukać pod zimną wodą. Grzyby namoczyć we wrzątku i ugotować. Kaszę przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Zostawić do wystygnięcia. Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na oleju. Dodać pokrojone grzyby i wymieszać razem z kaszą. Przyprawić do smaku. Zimnym farszem nadziewać przygotowane krążki z ciasta. Wrzucać pierogi na osolony wrzątek i gotować około 7 minut od wypłynięcia pierogów.

Marta Urbańska, magicznezyciemarty.blogspot.com

Pierogi z farszem z ryby

SKŁADNIKI:

Ciasto: 1 kg mąki, 1/2 litra mleka, 1 jajko, 1 szklanka oleju. Farsz: 1 kg ryby świeżej lub mrożonej, 1 cebula, pieprz i sól. Dodatkowo: olej, cebula

WYKONANIE: Z mąki, jajka, oleju i mleka wyrobić ciasto. Ugotować rybę. Zarumienić cebulę. Ostudzoną rybę zemleć, dodać podsmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem. Z ciasta przygotować placuszki, nakładać farsz, dokładnie skleić brzegi formując pierogi. Gotować 2-3 minuty. Podawać z podsmażoną cebulą.

Kazimiera Staniak

Pierogi z rucolą

SKŁADNIKI:

Farsz: rucola, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE: Rucolę umyć, osuszyć i zmielić. Można do tego użyć np. blendera. Dodać 3 posiekane ząbki czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Gotowy farsz nakładać na wycięte z ciasta pierogowego krążki. Lepić pierogi i gotować w osolonej wodzie.

Paulina

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny