Białostoczanie już od kilku lat mogą poznawać gruzińskie smaki, ale tylko w restauracjach. Teraz można zajadać się gruzińskimi wypiekami z piekarni Cziora. To pierwsza w Białymstoku i pierwsza w województwie podlaskim gruzińska piekarnia. Gruzińskie pieczywo jest pyszne. Ma oryginalny smak, chrupiącą skórkę, jest smaczne i z aromatycznymi farszami.
Właścicielami Cziory jest Dorota Parzymies (warszawianka) i Lasza Gongadze, który jest Gruzinem i od 10 lat pracował w gastronomii. Oboje wybrali Białystok, bo tutaj jeszcze nie było gruzińskiej piekarni. I nie żałują, że postawili na Podlasie. Już po cichu wiążą swoją przyszłość z tym miastem, w którym czują wyjątkową atmosferę i przyjazność ludzi.
Dlaczego właściciele nazwali piekarnię Cziora?
- Jestem zakochana w Gruzji i naszym celem było, aby przywieźć kawałek tego kraju i jego smaków do Białegostoku – mówi pani Dorota. - Cziora to ptaszek - symbol troski, opiekuńczości, bezpieczeństwa i rodzinnego ciepła. Troszczymy się o kubki smakowe klientów tak, jak mama cziora troszczy się o swoje pisklęta.
Właściciele piekarni dbają o to, aby zachować oryginalne, tradycyjne gruzińskie smaki. Wykorzystują przyprawy sprowadzane z Gruzji i ser imerytyński (jest on lekko słony z mleka od krowy - w smaku przypomina ser koryciński). Zespół piekarni składa się z pięciu osób - w tym trzy to rodowici Gruzini, którzy w innych miastach już zajmowali się wypiekami gruzińskimi.
Ciasto lepi się pod koniec dnia. Składa się ono z mąki pszennej, wody, soli i drożdży. Wypieki pozbawione są spulchniaczy i konserwantów. W ofercie jest 25 produktów. Są różne rodzaje pieczywa: słodkie, wytrawne, z mięsem i wege.
Pieczywo jest wypiekane na bieżąco w specjalnym, beczkowatym glinianym piecu tone, który jest sercem piekarni (został on wymurowany na miejscu). Trzeba nachylić się (zanurkować) i wrzucić do środka kawałki ciasta, które przyklejają się do gorących ścianek pieca.
Zainteresowaniem cieszy się tradycyjny gruziński chleb puri, który jest płaskim plackiem. Wśród wyrobów są m.in. chaczapuri z różnymi nadzieniami, penovani, a także słodkie wypieki - rolada kada z miodem i miodownik. Hitem piekarni jest tonewanka – to bułka z pieca tone. Do wyboru - z wieprzowiną lub kurczakiem w gruzińskich przyprawach, fasolą i boczkiem lub serem i czosnkiem.
- Na przykład chaczapuri to świetna alternatywa dla fast foodu. Zdrowsza i sycąca. W ubiegłym roku urlop spędziłam w Gruzji. Smak wypieków w Białymstoku nie różni się od tych oryginalnych - mówi pani Grażyna, która ostatnio z przyjemnością robi zakupy w Cziorze.
- W kwietniu tego roku braliśmy udział w akcji Podlasie Gruzinom - podlascy rolnicy przekazywali swoje produkty Gruzinom mieszkającym w Polsce, którzy w wyniku pandemii stracili pracę i często dach nad głową - z całego serca dziękujemy za ten piękny gest solidarności międzyludzkiej. Teraz pora na nas. Jako nowi mieszkańcy Białegostoku chcemy stać się aktywnymi członkami tutejszej społeczności i dlatego nawiązaliśmy współpracę ze Związkiem Sybiraków. Białostoccy Sybiracy będą otrzymywali od nas puri - gruziński chleb.
Czytaj też:
Pizza Majstry otwiera nowy lokal w centrum Białegostoku. Klimatyczna, pyszna … regionalna (zdjęcia)
Strefa Biznesu: Wypalenie zawodowe coraz większym wyzwaniem dla firm
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?