Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Paweł Ochman – Roślinna kuchnia regionalna. Autor bloga Weganon poleca potrawy (zdjęcia)

Jerzy Doroszkiewicz
Jerzy Doroszkiewicz
Paweł Ochman – Roślinna kuchnia regionalna
Paweł Ochman – Roślinna kuchnia regionalna Wydawnictwo Marginesy
Kto myśli, że pasztety warzywne i roślinne pasty do pieczywa to wymysł hipsterów może się przekonać, że Polacy znali takie smaki już w XVII wieku. Paweł Ochman posiłkując się wiedzą historyczną prezentuje aktualne podejście do fantastycznych potraw regionalnych, także charakterystycznych dla województwa podlaskiego.

Paweł Ochman, autor bloga Weganon, wywodzi polskie tradycje kuchni roślinnej, bo któż wtedy słyszał o wegetarianach czy weganach, z prapoczątków polskiej państwowości i oczywiście – ma rację. Im bliżej współczesności, tym ciekawsze smaki, rośliny sprowadzone przez Bonę Sforzę, no i większy rozdźwięk pomiędzy głodującym chłopstwem i sytymi panami. I PRL-owska dominacja kartofla i kiszonej kapusty. Od trzech dekad kuchnia regionalna jest odkrywana jak dawno zaginione skarby, zaś jej odmiana roślinna okazuje się mieć tyle obliczy, że z powodzeniem i smakiem zapełniła całą księgę przepisów.

Żeby było jeszcze ciekawiej, Ochman zmodyfikował niektóre dawne przepisy, by były bardziej fit i wege. I tak cukier rafinowany zastępuje trzcinowym, miód syropem buraczanym, a mleko – mlekiem sojowym zaś by dania miały mięsny smak proponuje dodawać do nich różnych odmian wędzonej papryki. Prawda, że już ślinka cieknie?

Podlasianie, ba, białostoczanie będą szczęśliwi, że w takim wydawnictwie znalazł się przepis na macedońską buzę podawaną przed wojną w knajpkach przy Rynku Kościuszki, są soczewiaki, czyli ziemniaczane pierogi z soczewicą i busłowe łapy – z reguły na specjalne okazje. Kuchnie z innych regionów są jeszcze bardziej wymyślne i, zdaje się, równie pyszne. Szneka z glancem z Wielkopolski, dziad kapuściany, pischinger albo ślepe ryby – i już się chce sprawdzać – co to i jak smakuje.

Fantastyczna podróż przez regiony i smaki do odtworzenia w domu, nie tylko w czasie pandemii – to propozycja, jaką upichcił nam Paweł Ochman. „ Roślinna kuchnia regionalna”? Polecam!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny