W skrócie
Ziemniaki w kuchni wielkopolskiej
Ziemniaki w województwie wielkopolskim darzy się szczególną sympatią. Do tego stopnia, że powstało Poznańskie Muzeum Pyry. Smakosze ziemniaków mogą zwiedzać wystawy czasowe i stałe, a w trakcie wizyty poznać wiele ciekawostek dotyczących popularnego warzywa. Jednak nie same ziemniaki są najbardziej charakterystycznymi daniami Wielkopolski. Zebraliśmy najbardziej zaskakujące potrawy ze względu na nazwę lub składniki.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię z tradycyjnymi daniami z kuchni wielkopolskiej
Kuchnia wielkopolska – potrawy o zaskakującej nazwie
Parzybroda
Zupa z kapusty, ziemniaków, warzyw korzeniowych i mięsa. Smak zupie nadają suszone grzyby. W zupie widoczne są tłuste oka i kawałki warzyw. Konsystencja dania jest dość gęsta i zawiesista. Potrawa znalazła się na liście produktów tradycyjnych w 2009 roku.
Plyndze
Inne nazwy tego dania to plendze i plindze, a oznaczają po prostu placki ziemniaczane. Słowo to pochodzi z gwary poznańskiej. W wyraźny sposób można wyczuć podsmażoną cebulę, która nadaje plyndzom wyjątkowego aromatu. Za konsystencję odpowiadają starte ziemniaki. Intrygować może fakt, że plyndze podawane są też na słodko z konfiturą lub posypane cukrem. Danie zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych w 2009 roku.
Rumpuć
Treściwe, sycące danie na bazie wywaru z żeberek. Wśród składników znajdują się powszechnie dostępne warzywa, takie jak:
- marchewka,
- zielony groszek
- żółte ziemniaki
- pietruszka
- i dekoruje się posiekaną natką pietruszki.
Z języka niemieckiego rumpuć nazywa się też ajntopfem. Wtedy podkreśla się sposób przygotowania posiłku w jednym garnku. Danie wpisano na listę produktów tradycyjnych w 2010 roku.
Ślepe ryby
Nazwa może wprowadzać w błąd, bo w składzie tego dania nie znajdziemy ryb. Ślepe ryby to zupa ziemniaczana (kartoflana). Ugotowane ziemniaki przeciera się na papkę i dodaje tłuszcz dla smaku. Na koniec dorzuca się śmietanę zagęszczoną mąką lub maślanką. Dawniej zupa była postna, obecnie dodaje się do niej kiełbasę lub wędzonkę. Zupa powinna być gęsta, gdyż w dawniejszych czasach była jedynym posiłkiem na obiad. Potrawa została wpisana na listę produktów tradycyjnych w 2009 roku.
Kuchnia wielkopolska – chleb i olej
Chleb cygański
Chleb żytnio-pszenny przyrządzany na zakwasie i drożdżach. Dawniej chleb był pieczony jedynie w sobotę. Nazwa wzięła się od grupy, dla której przygotowywany był chleb. Zaczęto go piec w latach 40. XX wieku. Romowie z czasem opuszczali tereny Wielkopolski, ale nazwa chleba została. Wypiek wpisano na listę produktów tradycyjnych w 2009 roku.
Olej rydzowy
Nazwa pochodzi od lnianki, która jest rośliną oleistą. Potocznie w Wielkopolsce olej ten nazywa się rydzem. Nie należy mylić z popularnym grzybem. Olej rydzowy ma wyrazisty, ostry smak i aromat. Został wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2006 roku.
Źródło:
- Lista produktów tradycyjnych województwa wielkopolskiego - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?