Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Owocowe wariacje w letnie wieczory

(now), Fot. Bombay Sapphire
Jeżyny i cytryny znajdujące się w koktajlu Tarragon Bramble podkreślają wszystkie walory smakowe ginu
Jeżyny i cytryny znajdujące się w koktajlu Tarragon Bramble podkreślają wszystkie walory smakowe ginu
Niegdyś niechętnie gaszono pragienie wodą w upalne dni. Owa powściągliwość dotyczyła zresztą także wody użwanej w aspekcie higienicznym. Źródlaną ciecz uważano bowiem za niegodną szlachetnych podniebień, a i codzienne ablucje przy jej użyciu groziły przeniknięciem do ciała jakiegoś paskudnego choróbska.

Ale nie o wodowstręcie, a o uprzyjemnianiu letniej spiekoty w towarzystwie przyjaciół i orzeźwiającego koktajlu warto wspomnieć wakacyjną porą. Bo to przecież i grill, i spotkania pod chmurką, i kawiarniane ogródki. A także owoce, które - jeśli myślimy o orzeźwieniu z odrobiną alkoholowych procentów - stanowią nieodłączną część każdego drinka na lato. Do ginu, na przykład, pasować będą zarówno owoce słodkie, jak i kwaśne - cytrusowe. Zresztą każdy może znaleźć swój sposób na cieszenie się jego smakiem.

Najlepiej - w postaci long drinka - serwowanego w dużych szklanicach lub tumblerach. Pije się je wolno, sącząc małymi łykami, co jest także swego rodzaju hołdem złożonym barmańskiemu kunsztowi. Oprócz alkoholu, do ich przyrządzenia potrzebny będzie pokruszony lód (sporo), soki owocowe (koniecznie świeżo wyciśnięte) i napoje musujące (wody mineralne, toniki, cole). Nie obejdzie się też bez owocowego wsadu. Nie tylko dla smaku. Letnie drinki mają bowiem sprawiać tyle radości naszemu podniebieniu, co cieszyć swym widokiem oczy. Dlatego, obok owocowych fantazji, nie obejdzie się bez wszelkiego rodzaju parasolek, szpadek czy słomek.

- Alkohole nalewamy od najtańszego do najdroższego; od trunku najsłabszego do najmocniejszego; od białego do kolorowego - powiedział nam Eugeniusz Dytko, właściciel profesjonalnej szkoły barmanów Bar & Action, specjalista w barmaństwie Flair (takim, jak w filmie "Koktajl"). - Podajemy ze słomką i na talerzyku.

Prawidłowo wykonany drink bowiem powinien mieć wystrój rozłożysty, symetria w rozłożeniu owoców musi być zachowana. W owocach właśnie znajduje się cała esencja trunku.

Nasza propozycja na lato:

Tarragon Bramble

Jeżyny i cytryny znajdujące się w koktajlu Tarragon Bramble podkreślają wszystkie walory smakowe ginu. Dodatek estragonu wydobywa jego charakterystyczny, oryginalny aromat.

Składniki:

  • 45 ml ginu, np. Bombay Sapphire
  • 20 ml świeżego soku z cytryny
  • 15 ml syropu cukrowego
  • 15 ml likieru z jeżyn (np.Creme de Mure)
  • 6 listków świeżego estragonu

Zmieszaj w shakerze gin, estragon, świeży sok z cytryny i syrop cukrowy. Wypełnij szklankę kruszonym lodem i wlej do niej zmieszane składniki. Koktajl dopełnij likierem z jeżyn.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny