Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej w Białymstoku w 2019 roku przeprowadził 28 kontroli jakości i prawidłowości oznakowania świeżych owoców i warzyw oferowanych w sieciach handlowych. Miały one na celu wyeliminowanie z obrotu produktów o niewłaściwej jakości oraz oznakowanych nieprawdziwym krajem pochodzenia.
Nieprawidłowości stwierdzono w 12 placówkach w woj. podlaskim. Uchybienia dotyczyły:
- oferowania do sprzedaży owoców i warzyw (śliwki, cebula, papryka czerwona) nie spełniających wymagań w zakresie jakości – w 2 placówkach,
- oferowania do sprzedaży owoców i warzyw niewłaściwie oznaczonych – w 10 placówkach,
- oferowania do sprzedaży owoców i warzyw posiadających dokumentację towarzyszącą niespełniającą wymagań.
- W trakcie kontroli sprawdzono ogółem 236 partii owoców i warzyw o łącznej wartości 30 tys. zł – mówi Leszek Mironiuk, rzecznik prasowy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Białymstoku. - Zastrzeżenia wniesiono w stosunku do 62 partii o wartości 7 tys. zł, co stanowi 26 proc. zbadanych partii i 23 proc. ich wartości.
W wyniku przeprowadzonej oceny 104 partii świeżych owoców i warzyw zakwestionowano 11 partii z uwagi na to, że: nie okazano etykiety producenta, stwierdzono brak kraju pochodzenia na wywieszce w miejscu sprzedaży, podano kilka krajów pochodzenia, bez zaznaczenia właściwego.
Jak powiedział Leszek Mironiuk, zatrudniony personel natychmiast uwidocznił prawidłowe kraje pochodzenia na wywieszkach przy zakwestionowanych produktach.
Stwierdzone w czasie kontroli nieprawidłowości były podstawą do:
- wydania w stosunku do kontrolowanych przedsiębiorców:
- 10 decyzji administracyjnych na łączną kwotę 11600 zł, z tytułu oferowania do sprzedaży produktów niewłaściwie oznaczonych,
- 1 decyzji administracyjnej – z uwagi na nieprawidłowości w dokumentach towarzyszących,
- wydania 3 żądań w celu:
- uwidocznienia prawidłowych krajów pochodzenia i odmian w miejscu sprzedaży,
- uzyskania brakujących etykiet,
- rozdzielenia poszczególnych partii gruszek w miejscu sprzedaży.
- 1 postępowanie administracyjne jest w toku.
Sprzedawcy najczęściej tłumaczyli inspektorom, że wykryte nieprawidłowości wynikają ze zbyt małej liczby zatrudnionych osób.
Jak wynika ze wstępnych danych, w 2019 r. Inspekcja Handlowa przeprowadziła w Polsce ponad 800 kontroli jakości i oznakowania warzyw (w tym ziemniaków) i owoców. To ok. 10 proc. wszystkich kontroli dotyczącej żywności. Kontrole odbywały się w całym kraju, także w największych sieciach takich, jak Biedronka, Auchan, Carrefour, Lidl, Kaufland.
Czytaj też:
Inspekcja Handlowa prześwietliła żywność. Co 7. produkt z zastrzeżeniami