Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki 25 dkg włoszczyzny, 50 dkg buraków ćwikłowych,...
fot. Pixabay

Oto 14 regionalnych dań, z których słynie woj. podlaskie. Uwaga, zgłodniejesz!

Barszcz wiejski

Składniki 25 dkg włoszczyzny, 50 dkg buraków ćwikłowych, 0,25 litra kwasu z ogórków, 2,5 litra wody, kostka mięsna, 12 dkg śmietany, ząbek czosnku, sól, cukier, liść laurowy.

Sposób przygotowania: Buraki dokładnie umyć, ugotować w łupinkach, następnie obrać, pokroić w cienkie plastry, zalać przygotowanym wywarem warzywno-mięsnym i wolno gotować około 30 minut, dodając część kwasu z ogórków. Na końcu dodać pozostałą ilość kwasu, śmietanę, roztarty z solą czosnek i liść laurowy. Doprawić do smaku i zagotować. Podawać z fasolą ugotowaną na sypko lub z ziemniakami.

Przepis został udostępniony przez powiat łomżyński.

Zobacz również

Miejska Konserwator Zabytków: Nie wyobrażam sobie, by Arsenał miał zniknąć

Miejska Konserwator Zabytków: Nie wyobrażam sobie, by Arsenał miał zniknąć

Obłędne sukienki z kwiatów i piękne modelki na Festiwalu Kwiatów i Sztuki w Książu

NOWE
Obłędne sukienki z kwiatów i piękne modelki na Festiwalu Kwiatów i Sztuki w Książu

Polecamy

Gwiazdorowi z USA zwycięstwo zostanie odebrane za doping

Gwiazdorowi z USA zwycięstwo zostanie odebrane za doping

Oto premia dla Wisły za zdobycie Pucharu Polski

Oto premia dla Wisły za zdobycie Pucharu Polski

Carlos Alcaraz oskarżony o ustawianie meczów

Carlos Alcaraz oskarżony o ustawianie meczów