Olej lniany firmy Olejowy Raj z Wasilkowa z godłem Doceń polskie

maryla
Olejowy Raj to niewielka tłocznia, która w kwietniiu br.obchodziła rok istnienia. Profil jej działalności wywodzi się z zainteresowań założycielki firmy Kamili Zubryckiej, która zanim otworzyła własną firmę byla nauczycielką w klasach I - III.

- Kupiłam kiedyś na użytek domowy maszynę do tłoczenia oleju lnianego - opowiada pani Kamila. - I przyszedł moment, że postanowiłam się przebranżowić idąc właśnie w kierunku produkcji cennych zdrowotnie olejów. Wsparcie dostałam w jednym z programów realizowanych przez Podlaską Fundację Rozwoju Regionalnego. I tak pop0wstał Olejowy Raj.

Oferta Olejowego Raju szybko zdobyła uznanie kientów. - Cieszę się, bo widać, że ludzie siegają po nasze wyroby. Obserwujemy ciągły wzrost sprzedaży - mówi właścicielka tłoczni.
Specjalnością przedsiębiorstwa jest wytwarzanie olejów tłoczonych na zimno. Asortyment obejmuje dziesięć produktów, dostępnych (w zależności od rodzaju oleju) w opakowaniach o objętościach: 100 ml, 250 ml, 340 ml, 500 ml oraz 1000 ml. Firma oferuje oleje z: czarnuszki, wiesiołka, pestek dyni, pestek słonecznika, nasion konopi, ostropestu, jak również oleje: sezamowy, lniany, rzepakowy oraz kokosowy. Od niedawna w asortymencie firmy Olejowy Raj znaleźć można 5 produktów sypkich takich jak: nasiona lnu, nasiona lnu mielone, ziarno ostropestu plamistego, ziarno ostropestu plamistego mielone oraz nasiona czarnuszki siewnej.

Firma Olejowy Raj z Wasilkowa została właśnie jednym z laureatów audytu żywności Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Godło promocyjne zdobył Olej lniany Olejowy Raj tłoczony na zimno, niefiltrowany z asortymentu tego wytwórcy. Specjał otrzymał maksymalną liczbę punktów, dlatego przyznano mu także tytuł TOP PRODUKT.
Wyróżnienia nadane zostały na podstawie ocen przyznanych żywności przez ekspertów z branży spożywczej.

Podczas audytu, który miał miejsce w Czeladzi, specjaliści z branży spożywczej ocenili produkty biorące udział w programie i uhonorowali te wyróżniające się odpowiednim smakiem i wyglądem, a także ceną adekwatną do jakości.  

- Do udziału w audycie kwalifikowane są tylko wyroby posiadające tzw. polski akcent, a więc takie, które powstają w Polsce, z krajowych składników lub na podstawie tradycyjnej, polskiej receptury. Podczas certyfikacji żywność jest oceniana przez Lożę Ekspertów, w której zasiadają specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej

- wyjaśnia Marek Bielski, twórca programu promocyjnego „Doceń polskie”. Przewodniczącym Loży Ekspertów jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek zarządu Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
- Każdy juror samodzielnie ocenia wszystkie artykuły spożywcze i przyznaje im punkty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Za każdy z wymienionych aspektów można otrzymać oceny w skali od 1 do 10. Certyfikat nadawany jest tylko tym wyrobom, które uzyskają minimum 7,5 punktu. Żywność z maksymalnymi notami jest nagradzana również tytułem TOP PRODUKT - dodaje M. Bielski.

Zgodnie z regulaminem programu, certyfikaty „Doceń polskie” są nadawane na 24 miesiące. Po upływie tego okresu producent, który nadal chce wykorzystywać godło w swoich działaniach promocyjnych jest zobowiązany dostarczyć żywność do ponownej oceny. Taki system przyznawania certyfikatów gwarantuje ich wiarygodność.

- Od początku stawialiśmy i stawiamy na transparentność oraz sprawiedliwą ocenę dokonywaną przez niezależnych ekspertów, posiadających wiedzę oraz doświadczenie pozwalające im zweryfikować dostarczone próbki wyrobów. Warto wspomnieć o tym, że nie wszystkie zgłoszone produkty przechodzą pozytywnie certyfikację. Wyróżniane są tylko te najbardziej wartościowe. Godło „Doceń polskie” to dla producentów powód do dumy, a dla konsumentów - gwarancja właściwego wyboru przy robieniu zakupów - podkreśla twórca programu „Doceń polskie”.

Przedsięwzięcie mające na celu promowanie polskiej żywności i jej producentów jest realizowane od 2011.
Od samego początku istnienia programu jego honorowym patronem jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

dobre

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie