13/40 Zamknij

Dr n. med. Cezary Ireneusz Nowosielski, dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego im. J. Śniadeckiego w BiałymstokuSposób odżywiania dr. Cezarego Nowosielskiego

Andrzej Zgiet

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Dr n. med. Cezary Ireneusz Nowosielski, dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego im. J. Śniadeckiego w Białymstoku

Sposób odżywiania dr. Cezarego Nowosielskiego to miód na serce każdego dietetyka. Dyrektor Śniadecji stara się odżywiać według diety Dash – to zdrowa dieta oparta na produktach środziemnomorskich. Unika soli ze względu na ciśnienie i cukru. Jeśli już słodzi, to cukrem trzcinowym lub miodem manuka.

Je 5 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych. Unika czerwonego mięsa. W ciągu dnia stara się nie przekraczać 1800 kcal.

Najczęściej na śniadanie zjada owsiankę przygotowaną np. na mleku migdałowym, z dodatkiem masła orzechowego i jakimś owocem – bananem czy jabłkiem. Ostatnio odkrył też owsianki pieczone, które lubi sobie przygotowywać w weekendy. Owsiankową rutynę dyrektor Śniadecji przełamuje np. naleśnikami z twarożkiem z łososiem, rukolą i rzodkiewką. Nigdy nie opuszcza śniadań, gdyż wychodzi z założenia, że z rana należy dostarczyć organizmowi energii na początek dnia.

Zwykle śniadania jada ok. godz. 8.00. Dzień zaczyna od kawy z ekspresu z mlekiem bez laktozy.
Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy