Od jajecznicy po owsiankę na mleku migdałowym. Co znani Podlasianie jedzą na śniadanie? (ZDJĘCIA)
Dr n. med. Cezary Ireneusz Nowosielski, dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego im. J. Śniadeckiego w Białymstoku
Sposób odżywiania dr. Cezarego Nowosielskiego to miód na serce każdego dietetyka. Dyrektor Śniadecji stara się odżywiać według diety Dash – to zdrowa dieta oparta na produktach środziemnomorskich. Unika soli ze względu na ciśnienie i cukru. Jeśli już słodzi, to cukrem trzcinowym lub miodem manuka.
Je 5 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych. Unika czerwonego mięsa. W ciągu dnia stara się nie przekraczać 1800 kcal.
Najczęściej na śniadanie zjada owsiankę przygotowaną np. na mleku migdałowym, z dodatkiem masła orzechowego i jakimś owocem – bananem czy jabłkiem. Ostatnio odkrył też owsianki pieczone, które lubi sobie przygotowywać w weekendy. Owsiankową rutynę dyrektor Śniadecji przełamuje np. naleśnikami z twarożkiem z łososiem, rukolą i rzodkiewką. Nigdy nie opuszcza śniadań, gdyż wychodzi z założenia, że z rana należy dostarczyć organizmowi energii na początek dnia.
Zwykle śniadania jada ok. godz. 8.00. Dzień zaczyna od kawy z ekspresu z mlekiem bez laktozy.